Zhodnocení výskytu zearalenonu v potravinách a krmivech na území ČR
The Evaluation of Zearalenone Pressencence in Food and Feed in the Czech Republic
rigorous thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/56554Identifiers
Study Information System: 125447
Collections
- Kvalifikační práce [6721]
Author
Advisor
Referee
Jahodář, Luděk
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmaceutical Botany
Date of defense
27. 9. 2013
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Pass
ČTVRTEČKOVÁ T.: Zhodnocení výskytu zearalenonu v potravinách a krmivech na území ČR. Hradec Králové 2013, 92 s. Rigorózní práce na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové, Univerzity Karlovy v Praze, Katedře farmaceutické botaniky a ekologie. Vedoucí rigorózní práce PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Zearalenon je mykotoxin produkovaný některými druhy rodu Fusarium, vyznačující se estrogenními účinky. Vyskytuje se v obilovinách, především v kukuřici. Práce shrnuje aktuální problematiku mykotoxinů typu zearalenonu na území České republiky. Předkládá aktuální zhodnocení výskytu zearalenonu v potravinách a krmivech. Je zde poskytnut přehled aktuálních informací týkajících se legislativní regulace zearalenonu v potravinách, krmivech a živočišných komoditách, dále metod analýzy zearalenonu, jejich charakteristik a trendů. Pozornost je věnována i důležitosti prevence výskytu mykotoxinů, jež by měla být primárním cílem.
1 ABSTRACT ČTVRTEČKOVÁ T.: The Evaluation of Zearalenone Pressencence in Food and Feed in the Czech Republic. Hradec Králové 2013, 92 pages. Doctoral thesis at the Department of Pharmaceutical Botany and Ecology, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Charles University in Prague. Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Zearalenone, a mycotoxin characteristic for its estrogenic effects, is produced by certain species of Fusarium genus. It appears in cereal grains, especially in corn. The thesis presents an overview of contemporary findings regarding mycotoxins of the zearalenone type in the territory of the Czech Republic. The focus lies on current assessment of zearalenone presence in food and feed. A summary of latest information on the legislative regulations of zearalenone in food, feed and animal products is provided, including zerealenone analysis methods, their characteristics and trends. The thesis also draws attention to the importance of mycotoxin occurence prevention.