Vybrané směry alternativního stravování
Selected Types of Alternative Diets
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/54566Identifikátory
SIS: 115727
Kolekce
- Kvalifikační práce [18094]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Ehler, Edvard
Fakulta / součást
Pedagogická fakulta
Obor
Biologie, geologie a environmentalistika se zaměřením na vzdělávání - Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologie a environmentálních studií
Datum obhajoby
17. 6. 2013
Nakladatel
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
alternativní výživa, makrobiotická strava, syrová strava, vegetariánství, organická stravaKlíčová slova (anglicky)
alternative diet, macrobiotic diet, raw food diet, vegetarianism, organic food dietBakalářská práce "Vybrané směry alternativního stravování" se zabývá nekonvenčními směry stravování. Jejím cílem je vymezit jednotlivé nekonvenční směry výživy a shromáždit a utřídit dostupné informace. Je zde popsán původ a princip makrobiotické, syrové, vegetariánské a organické stravy. Pojednává o jejich filozofii, cílech, motivacích a složení jídelníčku. Mapuje pozitiva i negativa alternativního způsobu stravování, včetně nejčastějších důvodů, které vedou k rozhodnutí pro takovýto způsob stravování. Jsou v ní uvedena rizika a výhody jednotlivých typů stravování z hlediska jejich působení na zdravotní stav člověka. Klíčová slova alternativní výživa, makrobiotická strava, syrová strava, vegetariánství, organická strava
This thesis deals with unconventional ways of alimentation. The primary aim of the thesis is to define the individual unconventional directions of alimentation and to collect and organize available information. The origin and principles of the macrobiotic, raw food, vegetarian and organic diet is described. It deals with the philosophy, goals, motivations and composition of the diet. It maps the pluses and minuses of the alternative ways of diet including the most common reasons leading to such dietary decisions. The risks and advantages of individual types of diet are given with respect to its influence on the human health. Keywords alternative diet, macrobiotic diet, raw food diet, vegetarianism, organic food diet