Osmolalita parenterálních přípravků. Parenterální směsi 2.
Osmolality of parenteral preparations. Parenteral mixtures 2.
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/53447Identifikátory
SIS: 115616
Katalog UK: 990015938850106986
Kolekce
- Kvalifikační práce [6960]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Mužíková, Jitka
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické technologie
Datum obhajoby
4. 6. 2013
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Posluchač: Kateřina Šticová Název diplomové práce: Osmolalita parenterálních přípravků. Parenterální směsi 2. V této diplomové práci byly studovány vlastnosti směsí izotonických roztoků chloridu sodného a mléčnanu sodného v různých poměrech. Byla měřena hustota a osmolalita roztoků. Průměrná hodnota hustoty při 20 řC byla využita pro převody mezi molalitou a molaritou a osmolalitou a osmolaritou a pro odhady molálního a měrného specifického objemu rozpuštěné látky. Výsledky pro směsi byly porovnány s výsledky pro roztoky chloridu sodného a mléčnanu sodného. Z výsledků vyplynulo, že vlastnosti směsí jsou ovlivněny jejich složením, zejména obsahem silného elektrolytu chloridu sodného.
Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Department of Pharmaceutical Technology Consultant: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D Student: Kateřina Šticová Title of Thesis: Osmolality of parenteral preparations. Parenteral mixtures 2. In this work, the properties of the mixtures of isotonic solutions of sodium chloride and sodium lactate in various proportions were studied. Density and osmolality of the solutions was measured. The average density at 20řC was used for the conversion between molality and molarity and between osmolality and osmolarity, and to estimate the molal volume and the partial specific volume of the solute. The results for the mixtures were compared with the results for solutions of sodium chloride and sodium lactate. The results showed that the properties of the mixtures are affected by their composition, especially by the content of strong electrolyte sodium chloride.
