Zdravá výživa dětí mladšího školního věku
Healthy nutrition for children of young school age (Healthy diet for children of young school age/pupilage)
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/51020Identifiers
Study Information System: 72537
Collections
- Kvalifikační práce [8925]
Author
Advisor
Referee
Bunc, Václav
Faculty / Institute
Faculty of Physical Education and Sport
Discipline
Physical Education and Sport
Department
Information is unavailable
Date of defense
8. 9. 2011
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportuLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
Výživová doporučení, stravovací návyky, mladší školní věk, zdravíKeywords (English)
Nutrition recommendations, eating habits, young school age, health5 Abstrakt Název: Zdravá výživa dětí mladšího školního věku. Cíl: Cílem práce je vytvořit přehled současných obecných odborných výživových doporučení pro děti mladšího školního věku. Metodika práce: Jedná se o rešeršní práci, ve které nejprve obsahově zanalyzujeme názory odborníků na zdravou výživu dětí mladšího školního věku. Přehled současných obecných nutričních doporučení pro děti mladšího školního věku vytváříme syntézou a porovnáním vybraných odborných názorů. Výsledky: Optimální denní energetický příjem je doporučován v mladším školním věku u dívek 1000-2000 kcal a u chlapců 1100-2300 kcal. Strava dětí mladšího školního věku by měla být pestrá, během dne rozdělena do 5 menších porcí. Velikost jednotkové porce je v textu pro jednotlivé skupiny potravin definována. Doporučený příjem sacharidů by měl být 55-65 % z celkového energetického příjmu. Děti by se měly vyhnout konzumaci jednoduchých sacharidů. Obiloviny by se v dětském jídelníčku měly objevovat v 6 porcích za den. Optimální počet porcí zeleniny jsou 3 porce, u ovoce jsou to 2-3 porce za den. Příjem tuků by se měl pohybovat mezi 30-35 % z celkového energetického příjmu. Mléko a mléčné výrobky by děti měly konzumovat 2-3 porce za den. Přednost dáváme plnotučným výrobkům. Doporučená dávka bílkovin je 0,9 g/kg/den. Děti by měly konzumovat 2 porce...
7 Abstract Title: Healthy nutrition for children of young school. Objective: The objective of this thesis is to create a clear summary of current general expert/professional dietary recommendations for children of young school age. Methodology of thesis: This is a search paper in which I firstly analyse expert opinions on healthy nutrition and right eating habits of children of young school age. General overview of current nutritional recommendations for children of young school age are created by synthesis and comparison of selected expert opinions. Outcomes: Diet of children at pre-school age should be varied and divided into five smaller portions per day. Size of a single portion for the individual groups has been defined in the text. Recommended share of sugars should comprise 55-65% of the overall energetic in-take. However, children should avoid consumption of monosaccharides. Cereals should be represented in six portions per day in children's diet. Ideally, three portions of vegetables and two to three portions of fruit per day should be consumed. Fat should consist between 30 and 35% of the overall energetic intake. Children should take in two to three portions of milk and dairy products per day, while consumption of full-fat products is preferable. Recommended dosage of proteins is 0,9 g per kilo...