Zobrazit minimální záznam

A study of the compaction process and the properties of tablets made of spray dried lactoses
dc.contributor.advisorMužíková, Jitka
dc.creatorŠináglová, Pavla
dc.date.accessioned2017-05-08T21:59:35Z
dc.date.available2017-05-08T21:59:35Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/46628
dc.description.abstractCílem práce bylo porovnání dvou sprejově sušených laktosy FlowLacu 100 a SuperTabu® 14SD z hlediska pevnosti a doby rozpadu tablet v závislosti na lisovací síle, ovlivnění vlastností přídavkem mazadla stearanu hořečnatého a silicifikované mikrokrystalické celulosy (Prosolv® SMCC 90). Kromě vlastností tablet se hodnotila i energetická bilance lisování. Lisovací síly byly 15, 16, 17 kN, u směsí obsahujících Prosolv SMCC 90 se bylo použito 15 kN. Koncentrace stearanu hořečnatého byla 0,5 a 1% a koncentrace Prosolvu® SMCC 90 byla 25%. Tablety byly připraveny za použití materiálového testovacího zařízeníT1-FRO50 TS.S1K Zwick/Roell. Tablety ze Super® Tabu 14SD poskytují při stejné lisovací síle pevnější tablety než FlowLac 100. Zásah stearanu hořečnatého záleží na lisovací síle v případě Super® Tabu 14SD. Přítomnost stearanu hořečnatého nesnižuje pevnost u FlowLacu® 100. Přídavek Prosolvu® SMCC 90 pevnost tablet zvyšuje a vyrovnává pro obě laktosy. Doba rozpadu tablet z obou laktos nezávisí na lisovací síle. Zvýšená koncentrace stearanu hořečnatého ji u tablet prodlužuje, výrazněji v případě FlowLacu® 100. Přídavek Prosolvu® SMCC 90 dobu rozpadu zkracuje a vyrovnává pro obě laktosy. Z energetického hlediska je vyšší maximální energie v případě SuperTabu® 14SD, přídavek Prosolvu® SMCC 90 ji zvyšuje a opět...cs_CZ
dc.description.abstractThe aim of this work was to compare two spray-dried lactoses Flowlac® 100 and SuperTab® 14SD from the standpoint of tensile strength and disintegration time of tablets, the effect of an addition of the lubricant magnesium stearate and silicified microcrystalline celulose (Prosolv® SMCC 90) on these properties, and also from standpoint of the energy profile of compression. The compression forces were 15, 16, 17 kN, in the case of mixtures with Prosolv® SMCC 90. The concentration of magnesium stearate was 0.5% and 1% and the concentration of Prosolv® SMCC 90 was 25%. The tablets were prepared using the material testing equipment T1-FRO50 TH.S1K Zwick/Roell. The tablets from SuperTab® 14SD were stronger than the tablets from FlowLac® 100 at the same compression forces. Influence of magnesium stearate depended on the compression force in the case of SuperTab® 14SD. The presence of magnesium stearate did not decrease the strength of tablets from Flowlac® 100. The addition of Prosolv® SMCC 90 increased the strength of tablets and made it equal for both lactoses. Disintegration time of tablets from both lactoses did not depend on the compression forces. An increased concentration of magnesium stearate prolonged the disintegration time of the tablets, in the case of FlowLac® 100 very significantly. The...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleStudium lisovacího procesu a vlastností tablet ze sprejově sušených laktoscs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-06-05
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId99257
dc.title.translatedA study of the compaction process and the properties of tablets made of spray dried lactosesen_US
dc.contributor.refereeŠklubalová, Zdeňka
dc.identifier.aleph001471359
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csCílem práce bylo porovnání dvou sprejově sušených laktosy FlowLacu 100 a SuperTabu® 14SD z hlediska pevnosti a doby rozpadu tablet v závislosti na lisovací síle, ovlivnění vlastností přídavkem mazadla stearanu hořečnatého a silicifikované mikrokrystalické celulosy (Prosolv® SMCC 90). Kromě vlastností tablet se hodnotila i energetická bilance lisování. Lisovací síly byly 15, 16, 17 kN, u směsí obsahujících Prosolv SMCC 90 se bylo použito 15 kN. Koncentrace stearanu hořečnatého byla 0,5 a 1% a koncentrace Prosolvu® SMCC 90 byla 25%. Tablety byly připraveny za použití materiálového testovacího zařízeníT1-FRO50 TS.S1K Zwick/Roell. Tablety ze Super® Tabu 14SD poskytují při stejné lisovací síle pevnější tablety než FlowLac 100. Zásah stearanu hořečnatého záleží na lisovací síle v případě Super® Tabu 14SD. Přítomnost stearanu hořečnatého nesnižuje pevnost u FlowLacu® 100. Přídavek Prosolvu® SMCC 90 pevnost tablet zvyšuje a vyrovnává pro obě laktosy. Doba rozpadu tablet z obou laktos nezávisí na lisovací síle. Zvýšená koncentrace stearanu hořečnatého ji u tablet prodlužuje, výrazněji v případě FlowLacu® 100. Přídavek Prosolvu® SMCC 90 dobu rozpadu zkracuje a vyrovnává pro obě laktosy. Z energetického hlediska je vyšší maximální energie v případě SuperTabu® 14SD, přídavek Prosolvu® SMCC 90 ji zvyšuje a opět...cs_CZ
uk.abstract.enThe aim of this work was to compare two spray-dried lactoses Flowlac® 100 and SuperTab® 14SD from the standpoint of tensile strength and disintegration time of tablets, the effect of an addition of the lubricant magnesium stearate and silicified microcrystalline celulose (Prosolv® SMCC 90) on these properties, and also from standpoint of the energy profile of compression. The compression forces were 15, 16, 17 kN, in the case of mixtures with Prosolv® SMCC 90. The concentration of magnesium stearate was 0.5% and 1% and the concentration of Prosolv® SMCC 90 was 25%. The tablets were prepared using the material testing equipment T1-FRO50 TH.S1K Zwick/Roell. The tablets from SuperTab® 14SD were stronger than the tablets from FlowLac® 100 at the same compression forces. Influence of magnesium stearate depended on the compression force in the case of SuperTab® 14SD. The presence of magnesium stearate did not decrease the strength of tablets from Flowlac® 100. The addition of Prosolv® SMCC 90 increased the strength of tablets and made it equal for both lactoses. Disintegration time of tablets from both lactoses did not depend on the compression forces. An increased concentration of magnesium stearate prolonged the disintegration time of the tablets, in the case of FlowLac® 100 very significantly. The...en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990014713590106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV