Show simple item record

A study of the compaction process and the properties of tablets made of agglomerated and granulated lactose
dc.contributor.advisorMužíková, Jitka
dc.creatorNeprašová, Marie
dc.date.accessioned2017-05-07T17:17:35Z
dc.date.available2017-05-07T17:17:35Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/45379
dc.description.abstractV práci byla studována pevnost, doba rozpadu tablet a energetický profil lisování aglomerované laktosy Tablettosy® 80 a granulované laktosy SuperTab® 30GR. Testované parametry se sledovaly v závislosti na lisovací síle, přídavku dvojí koncentrace mazadla stearanu hořečnatého (0,5 a 1%) a 25% přídavku mikrokrystalické celulosy Microcelu® MC- 200. Tablety byly lisovány na materiálovém testovacím stroji T1 - FRO 50 TH.A1K Zwick/Roell. Použité lisovací síly byly 11, 13 a 15 kN, v případě směsí s Microcelem® MC-200 11 kN. Pevnost tablet rostla s lisovací silou u obou laktos a byla vyšší v případě SuperTabu® 30GR. Stearan hořečnatý snižoval pevnost tablet z Tablettosy® 80 v případě všech lisovacích sil. Přídavek Microcelu® MC-200 zvyšoval pevnost tablet z obou laktos, více v případě Tablettosy® 80. Doba rozpadu tablet rostla s lisovací silou. Vyšší koncentrace stearanu hořečnatého dobu rozpadu tablet prodloužila. Porovnání doby rozpadu tablet z obou laktos záviselo na koncentraci stearanu hořečnatého. Přídavek Microcelu® MC-200 dobu rozpadu tablet z obou laktos výrazně zkrátil. Hodnoty maximální energie rostly s lisovací silou a byly vyšší v případě SuperTabu® 30GR, což bylo dáno především hodnotami energie na tření a energie akumulované tabletou po vylisování. SuperTab® 30GR vykazoval vyšší hodnoty...cs_CZ
dc.description.abstractThe thesis studied tensile strength, disintegration time of tablets and energy profile of compression of agglomerated lactose Tablettose® 80 and of granulated lactose SuperTab® 30GR. Tested parameters were studied depending on compression force, addition of two concentrations of the lubricant magnesium stearate (0.5 and 1%) and 25% microcrystalline cellulose Microcel® MC-200. The tablets were compressed using the material testing machine T1 - FRO 50 TH.A1K Zwick/Roell. Used compression forces were 11, 13 and 15 kN, in the case of mixtures with Microcel® MC-200 11 kN. Tensile strength of tablets increased with compression force at both lactoses and it was higher in the case of mixtures with SuperTab® 30GR. Magnesium stearate decreased the tensile strength of tablets from Tablettose® 80 for all compression forces. Addition Microcel® MC-200 increased the tensile strength of tablets from both lactoses, more in the case of Tablettose® 80. Disintegration time of tablets increased with compression force. Higher concentrations of magnesium stearate in tablets increased disintegration time. Comparison of disintegration time of tablets from both lactoses depended on concentration of magnesium stearate. Addition of Microcel® MC-200 significantly shortened disintegration time of tablets in both lactoses. The...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleStudium lisovacího procesu a vlastností tablet z aglomerované a granulované laktosycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-06-05
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId99258
dc.title.translatedA study of the compaction process and the properties of tablets made of agglomerated and granulated lactoseen_US
dc.contributor.refereeOndrejček, Pavel
dc.identifier.aleph001471370
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csV práci byla studována pevnost, doba rozpadu tablet a energetický profil lisování aglomerované laktosy Tablettosy® 80 a granulované laktosy SuperTab® 30GR. Testované parametry se sledovaly v závislosti na lisovací síle, přídavku dvojí koncentrace mazadla stearanu hořečnatého (0,5 a 1%) a 25% přídavku mikrokrystalické celulosy Microcelu® MC- 200. Tablety byly lisovány na materiálovém testovacím stroji T1 - FRO 50 TH.A1K Zwick/Roell. Použité lisovací síly byly 11, 13 a 15 kN, v případě směsí s Microcelem® MC-200 11 kN. Pevnost tablet rostla s lisovací silou u obou laktos a byla vyšší v případě SuperTabu® 30GR. Stearan hořečnatý snižoval pevnost tablet z Tablettosy® 80 v případě všech lisovacích sil. Přídavek Microcelu® MC-200 zvyšoval pevnost tablet z obou laktos, více v případě Tablettosy® 80. Doba rozpadu tablet rostla s lisovací silou. Vyšší koncentrace stearanu hořečnatého dobu rozpadu tablet prodloužila. Porovnání doby rozpadu tablet z obou laktos záviselo na koncentraci stearanu hořečnatého. Přídavek Microcelu® MC-200 dobu rozpadu tablet z obou laktos výrazně zkrátil. Hodnoty maximální energie rostly s lisovací silou a byly vyšší v případě SuperTabu® 30GR, což bylo dáno především hodnotami energie na tření a energie akumulované tabletou po vylisování. SuperTab® 30GR vykazoval vyšší hodnoty...cs_CZ
uk.abstract.enThe thesis studied tensile strength, disintegration time of tablets and energy profile of compression of agglomerated lactose Tablettose® 80 and of granulated lactose SuperTab® 30GR. Tested parameters were studied depending on compression force, addition of two concentrations of the lubricant magnesium stearate (0.5 and 1%) and 25% microcrystalline cellulose Microcel® MC-200. The tablets were compressed using the material testing machine T1 - FRO 50 TH.A1K Zwick/Roell. Used compression forces were 11, 13 and 15 kN, in the case of mixtures with Microcel® MC-200 11 kN. Tensile strength of tablets increased with compression force at both lactoses and it was higher in the case of mixtures with SuperTab® 30GR. Magnesium stearate decreased the tensile strength of tablets from Tablettose® 80 for all compression forces. Addition Microcel® MC-200 increased the tensile strength of tablets from both lactoses, more in the case of Tablettose® 80. Disintegration time of tablets increased with compression force. Higher concentrations of magnesium stearate in tablets increased disintegration time. Comparison of disintegration time of tablets from both lactoses depended on concentration of magnesium stearate. Addition of Microcel® MC-200 significantly shortened disintegration time of tablets in both lactoses. The...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990014713700106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV