Zobrazit minimální záznam

Comparsion of iron reducing properties of flavonols and flavanones
dc.contributor.advisorMladěnka, Přemysl
dc.creatorKyjovská, Veronika
dc.date.accessioned2017-05-08T21:52:00Z
dc.date.available2017-05-08T21:52:00Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/43989
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Studentka: Veronika Kyjovská Školitel: PharmDr. Přemysl Mladěnka, Ph.D. Název diplomové práce: Srovnání železo-redukčních vlastností flavonolů a flavanonů Cílem této diplomové práce bylo srovnat železo-redukční vlastnosti flavonolů a flavanonů v různých koncentracích, v různých patofyziologických pH a v nepufrovaném prostředí. K tomuto cíli byla využita spektofotometrická metoda s indikátorem železnatých iontů, ferrozinem. Výsledky v pH 4,5 a v nepufrovaném prostředí byly téměř srovnatelné, zatímco v pH 5,5 flavonoidy neprokázaly téměř žádnou redukční aktivitu. Při pH 6,8 a 7,5 flavonoidy neredukovaly železité ionty vůbec. Zástupci s největší redukční aktivitou patří převážně do skupiny flavonolů (kvercetin, kaempferol, morin, myricetin). Pouze jeden zástupce flavanonů - taxifolin projevil stejnou redukční aktivitu jako jmenovaní zástupci flavonolů. Je to zřejmě způsobeno přítomností 3-hydroxyskupiny v C kruhu. Ostatní zástupci flavanonů tuto skupinu neobsahují a vykazují minimální redukční schopnosti. Sníženou redukční aktivitu má také zástupce flavonolů - rutin, který má tuto 3-hydroxyskupinu substituovanou cukerným zbytkem. Redukční vlastnosti flavonoidů mohou vést k potenciaci Fentonovy reakce,...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacology and Toxicology Student: Veronika Kyjovská Supervisor: P emysl Mlad nka, Ph.D. Title of Thesis: Compare iron-reducing properties of flavanols and flavanons The aim of this thesis was to compare the iron-reducing properties of flavanons and flavonols in different concentrations, at different pathophysiological pHs and in non-buffered conditions. A spectrophotometric method with ferrozin, an indicator of ferrous ions, was used. Results at pH 4.5 and in non-buffered conditions were almost comparable, while at pH 5.5 flavonoids showed almost no reduction activity. At pH 6.8 and 7.5 flavonoids did not reduce ferric ions at all. Representatives with the highest reduction activity belonged mostly to the group of flavonols (quercetin, kaempferol, morin, myricetin). Only one representative of flavanons - taxifolin showed the same reduction activity as aforementioned representatives of flavonols. This is probably due to the presence of the 3-hydroxy group in C ring. Other representatives of flavonon do not contain this group and were associated with minimal capabilities of reduction. Lower reduction activity was also observed in case of a representantive of flavonols - rutin, which has the 3-hydroxy group substituted...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleSrovnání železo redukčních vlastností flavonolů a flavanonůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-06-04
dc.description.departmentDepartment of Pharmacology and Toxicologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId102726
dc.title.translatedComparsion of iron reducing properties of flavonols and flavanonesen_US
dc.contributor.refereeKarlíčková, Jana
dc.identifier.aleph001479531
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacology and Toxicologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Studentka: Veronika Kyjovská Školitel: PharmDr. Přemysl Mladěnka, Ph.D. Název diplomové práce: Srovnání železo-redukčních vlastností flavonolů a flavanonů Cílem této diplomové práce bylo srovnat železo-redukční vlastnosti flavonolů a flavanonů v různých koncentracích, v různých patofyziologických pH a v nepufrovaném prostředí. K tomuto cíli byla využita spektofotometrická metoda s indikátorem železnatých iontů, ferrozinem. Výsledky v pH 4,5 a v nepufrovaném prostředí byly téměř srovnatelné, zatímco v pH 5,5 flavonoidy neprokázaly téměř žádnou redukční aktivitu. Při pH 6,8 a 7,5 flavonoidy neredukovaly železité ionty vůbec. Zástupci s největší redukční aktivitou patří převážně do skupiny flavonolů (kvercetin, kaempferol, morin, myricetin). Pouze jeden zástupce flavanonů - taxifolin projevil stejnou redukční aktivitu jako jmenovaní zástupci flavonolů. Je to zřejmě způsobeno přítomností 3-hydroxyskupiny v C kruhu. Ostatní zástupci flavanonů tuto skupinu neobsahují a vykazují minimální redukční schopnosti. Sníženou redukční aktivitu má také zástupce flavonolů - rutin, který má tuto 3-hydroxyskupinu substituovanou cukerným zbytkem. Redukční vlastnosti flavonoidů mohou vést k potenciaci Fentonovy reakce,...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacology and Toxicology Student: Veronika Kyjovská Supervisor: P emysl Mlad nka, Ph.D. Title of Thesis: Compare iron-reducing properties of flavanols and flavanons The aim of this thesis was to compare the iron-reducing properties of flavanons and flavonols in different concentrations, at different pathophysiological pHs and in non-buffered conditions. A spectrophotometric method with ferrozin, an indicator of ferrous ions, was used. Results at pH 4.5 and in non-buffered conditions were almost comparable, while at pH 5.5 flavonoids showed almost no reduction activity. At pH 6.8 and 7.5 flavonoids did not reduce ferric ions at all. Representatives with the highest reduction activity belonged mostly to the group of flavonols (quercetin, kaempferol, morin, myricetin). Only one representative of flavanons - taxifolin showed the same reduction activity as aforementioned representatives of flavonols. This is probably due to the presence of the 3-hydroxy group in C ring. Other representatives of flavonon do not contain this group and were associated with minimal capabilities of reduction. Lower reduction activity was also observed in case of a representantive of flavonols - rutin, which has the 3-hydroxy group substituted...en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990014795310106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV