Zobrazit minimální záznam

Osmolality of parenteral preparations. Parenteral mixtures 1.
dc.contributor.advisorŠklubalová, Zdeňka
dc.creatorBouallagui, Veronika
dc.date.accessioned2017-05-07T06:39:57Z
dc.date.available2017-05-07T06:39:57Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/42758
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Posluchač: Veronika Bouallagui Název diplomové práce: Osmolalita parenterálních přípravků. Parenterální směsi 1. V této práci byla měřena hustota a osmolalita izotonických roztoků chloridu sodného a glukosy a jejich směsí připravených v molální a/nebo molární koncentraci. Osmolalita byla přímo úměrná rostoucí látkové koncentraci, toto však platilo pouze pro roztoky samotných látek; u směsí byla osmolalita ovlivněna poměrem chloridu sodného a glukosy. Hustota byla měřena při 20řC a 25řC; průměrná hustota roztoků při 20řC byla využita pro převod molality na molaritu a naopak, k odhadu osmolarity a k odhadu měrného specifického objemu Vg (ml/g) a molálního objemu Vmol (ml/mol) rozpuštěné látky. Měrný specifický objem a molální objem glukosy nezávisel na látkové koncentraci, zatímco pro chlorid sodný se s klesající látkovou koncentrací snižoval. Výsledná hodnota Vg a Vmol u směsí obou látek byla ovlivněna koncentrací a podílem obou složek ve směsi. Ze tří metod uvedených v USP byl nejpřešnější odhad osmolarity zjištěn pro metodu využívající experimentálně zjištěný měrný specifický objem rozpuštěné látky Vg (ml/g).cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradci Králové Department of: Department of Pharmaceutical Technology Consultant: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Student: Veronika Bouallagui Title of Thesis: Osmolality of parenteral preparations. Parenteral mixtures 1. In this work, density and osmolality of isotonic solutions of sodium chloride and glucose and their mixtures was measured in the molal and / or molar concentration, respectively. Osmolality was directly proportional to the increasing concentration of substance, but this is true only for solutions themselves substances; osmolality was affected by the ratio of sodium chloride and glucose in mixtures. The density of the solutions was measured at 20řC and 25řC, the average density at 20řC was used for the conversion of molality to molarity and vice versa, to estimate the osmolarity and to estimate the partial specific volume Vg (ml/g) and molal volume Vmol (ml/mol) of the solute. Partial specific volume and molal volume of glucose not relate directly to concentration of substance while decreased for sodium chloride with decreasing concentration of substance. Resulting value Vg and Vmol for mixtures of both compounds were affected by the concentration and the ratio of the two components in the mixture. Out of the three methods...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleOsmolalita parenterálních přípravků. Parenterální směsi 1.cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-09-18
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId99266
dc.title.translatedOsmolality of parenteral preparations. Parenteral mixtures 1.en_US
dc.contributor.refereeMužíková, Jitka
dc.identifier.aleph001504005
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Posluchač: Veronika Bouallagui Název diplomové práce: Osmolalita parenterálních přípravků. Parenterální směsi 1. V této práci byla měřena hustota a osmolalita izotonických roztoků chloridu sodného a glukosy a jejich směsí připravených v molální a/nebo molární koncentraci. Osmolalita byla přímo úměrná rostoucí látkové koncentraci, toto však platilo pouze pro roztoky samotných látek; u směsí byla osmolalita ovlivněna poměrem chloridu sodného a glukosy. Hustota byla měřena při 20řC a 25řC; průměrná hustota roztoků při 20řC byla využita pro převod molality na molaritu a naopak, k odhadu osmolarity a k odhadu měrného specifického objemu Vg (ml/g) a molálního objemu Vmol (ml/mol) rozpuštěné látky. Měrný specifický objem a molální objem glukosy nezávisel na látkové koncentraci, zatímco pro chlorid sodný se s klesající látkovou koncentrací snižoval. Výsledná hodnota Vg a Vmol u směsí obou látek byla ovlivněna koncentrací a podílem obou složek ve směsi. Ze tří metod uvedených v USP byl nejpřešnější odhad osmolarity zjištěn pro metodu využívající experimentálně zjištěný měrný specifický objem rozpuštěné látky Vg (ml/g).cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradci Králové Department of: Department of Pharmaceutical Technology Consultant: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Student: Veronika Bouallagui Title of Thesis: Osmolality of parenteral preparations. Parenteral mixtures 1. In this work, density and osmolality of isotonic solutions of sodium chloride and glucose and their mixtures was measured in the molal and / or molar concentration, respectively. Osmolality was directly proportional to the increasing concentration of substance, but this is true only for solutions themselves substances; osmolality was affected by the ratio of sodium chloride and glucose in mixtures. The density of the solutions was measured at 20řC and 25řC, the average density at 20řC was used for the conversion of molality to molarity and vice versa, to estimate the osmolarity and to estimate the partial specific volume Vg (ml/g) and molal volume Vmol (ml/mol) of the solute. Partial specific volume and molal volume of glucose not relate directly to concentration of substance while decreased for sodium chloride with decreasing concentration of substance. Resulting value Vg and Vmol for mixtures of both compounds were affected by the concentration and the ratio of the two components in the mixture. Out of the three methods...en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990015040050106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV