Zobrazit minimální záznam

Sojové isoflavonoidy, genistein a daidzein: Jejich biologické efekty na buněčné linie rakoviny prsu
dc.contributor.advisorŠimůnek, Tomáš
dc.creatorHůrková, Kristýna
dc.date.accessioned2017-04-26T23:18:04Z
dc.date.available2017-04-26T23:18:04Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/33167
dc.description.abstractKarlova Univerzita v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Kristýna Hůrková Vedoucí diplomové práce: Profa . Dra . Natércia Teixeira, Profa . Dra . Georgina Correia da Silva, Doc.Pharm.Dr. Tomáš Šimůnek Ph.D. Název diplomové práce: Sojové isoflavonoidy, genistein a daidzein: Jejich biolgické efekty na buněčné linie rakoviny prsu Rakovina je jednou z hlavních příčin smrti na celém světě. Epidemiologické studie ukázaly, že ve státech s vysokým příjmem soji je nízká incidence rakoviny prsu. Soja obsahuje isoflavonoidy daidzein (D) a genistein (G), které mohou být zodpovědné za protektivní vlastnosti, ačkoli jejich přesný účinek ještě nebyl zcela objasněn. V této práci jsme hodnotili a srovnávali biochemické a biologické efekty sojového extraktu biotransformovaného houbou Aspergillus awamori (SBE) a čistých hlavních isoflavonoidů, G a D na placentární mikrosomy a estrogen-dependentní buněčnou linii rakoviny prsu stabilně transfektovanou genem aromatasy, MCF-7aro. Výsledky ukázaly, že D nezpůsobuje žádné patrné změny v žádném ze studovaných parametrů. V placentárních mikrosomech G způsobil pouze mírné snížení aktivity aromatasy. U buněk MCF-7aro bylo pozorováno na koncentraci závislé snížení viability po 48 hodinovém působení SBE, G a směsi G a D. Navíc bylo...cs_CZ
dc.description.abstract- 1 - ABSTRACT Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Kristýna Hůrková Supervisors: Profa . Dra . Natércia Teixeira, Profa . Dra . Georgina Correia da Silva, Doc.Pharm.Dr. Tomáš Šimůnek Ph.D. Title of diploma thesis: Soya isoflavones, genistein and daidzein: Their biological effects on breast cancer cell lines Cancer is one of the leading causes of death worldwide. Epidemiological studies suggested that there is a low incidence of breast cancer in countries with high soya intake. Soya contains the isoflavones daidzein (D) and genistein (G), which are responsible for the protective properties, although their exact effects have not yet been clarified. In this study we evaluated and compared the biochemical and biological effects of a soya extract biotransformed by Aspergillus Awamori (SBE) and of the pure major isoflavones, G and D in placental microsomes and in an estrogen-dependent breast cancer cell line stably transfected with the aromatase gene, the MCF-7aro cell line. The results showed that D did not induce marked alterations in any of the parameters studied. In placental microsomes G was not a potent aromatase inhibitor, inducing only a moderate reduction in the aromatase activity. In MCF-7aro cells it was observed a significant...en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleSojové isoflavonoidy, genistein a daidzein: Jejich biologické efekty na buněčné linie rakoviny prsuen_US
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-06-02
dc.description.departmentDepartment of Biochemical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biochemických vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId81092
dc.title.translatedSojové isoflavonoidy, genistein a daidzein: Jejich biologické efekty na buněčné linie rakoviny prsucs_CZ
dc.contributor.refereeBoušová, Iva
dc.identifier.aleph001366034
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csKarlova Univerzita v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Kristýna Hůrková Vedoucí diplomové práce: Profa . Dra . Natércia Teixeira, Profa . Dra . Georgina Correia da Silva, Doc.Pharm.Dr. Tomáš Šimůnek Ph.D. Název diplomové práce: Sojové isoflavonoidy, genistein a daidzein: Jejich biolgické efekty na buněčné linie rakoviny prsu Rakovina je jednou z hlavních příčin smrti na celém světě. Epidemiologické studie ukázaly, že ve státech s vysokým příjmem soji je nízká incidence rakoviny prsu. Soja obsahuje isoflavonoidy daidzein (D) a genistein (G), které mohou být zodpovědné za protektivní vlastnosti, ačkoli jejich přesný účinek ještě nebyl zcela objasněn. V této práci jsme hodnotili a srovnávali biochemické a biologické efekty sojového extraktu biotransformovaného houbou Aspergillus awamori (SBE) a čistých hlavních isoflavonoidů, G a D na placentární mikrosomy a estrogen-dependentní buněčnou linii rakoviny prsu stabilně transfektovanou genem aromatasy, MCF-7aro. Výsledky ukázaly, že D nezpůsobuje žádné patrné změny v žádném ze studovaných parametrů. V placentárních mikrosomech G způsobil pouze mírné snížení aktivity aromatasy. U buněk MCF-7aro bylo pozorováno na koncentraci závislé snížení viability po 48 hodinovém působení SBE, G a směsi G a D. Navíc bylo...cs_CZ
uk.abstract.en- 1 - ABSTRACT Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Kristýna Hůrková Supervisors: Profa . Dra . Natércia Teixeira, Profa . Dra . Georgina Correia da Silva, Doc.Pharm.Dr. Tomáš Šimůnek Ph.D. Title of diploma thesis: Soya isoflavones, genistein and daidzein: Their biological effects on breast cancer cell lines Cancer is one of the leading causes of death worldwide. Epidemiological studies suggested that there is a low incidence of breast cancer in countries with high soya intake. Soya contains the isoflavones daidzein (D) and genistein (G), which are responsible for the protective properties, although their exact effects have not yet been clarified. In this study we evaluated and compared the biochemical and biological effects of a soya extract biotransformed by Aspergillus Awamori (SBE) and of the pure major isoflavones, G and D in placental microsomes and in an estrogen-dependent breast cancer cell line stably transfected with the aromatase gene, the MCF-7aro cell line. The results showed that D did not induce marked alterations in any of the parameters studied. In placental microsomes G was not a potent aromatase inhibitor, inducing only a moderate reduction in the aromatase activity. In MCF-7aro cells it was observed a significant...en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických vědcs_CZ
dc.identifier.lisID990013660340106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV