n-3 polynenasycené mastné kyseliny v prevenci kardiovaskulárních onemocnění
n-3 polyunsaturated fatty acids in prevention of cardiovascular diseases
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/32059Identifiers
Study Information System: 90611
CU Caralogue: 990013782210106986
Collections
- Kvalifikační práce [3218]
Author
Advisor
Referee
Černá, Milena
Faculty / Institute
Third Faculty of Medicine
Discipline
-
Department
2nd Department of Internal Medicine
Date of defense
30. 9. 2010
Publisher
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Klinické studie dokazují příznivý účinek -3 polynenasycených mastných kyselin na zdravotní stav. Pravidelný příjem n-3 PUFAs v potravě snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Tím mohou být efektivním a bezpečným doplňkem farmakoterapie, která se užívá ke snížení rizika infarktu myokardu, arytmií a náhlé smrti. n-3 PUFAs a jejich metabolity potlačují zánět, působí antiaterogenně a stabilizují ateromové pláty a působí proti dalším chronickým chorobám. Jako primární prevence se doporučují alespoň dva pokrmy z ryb týdně, po prodělaném kardiovaskulárním onemocnění je vhodné přijímat 1 gram n-3 PUFAs denně. Bohatým zdrojem EPA a DHA je rybí olej a tučné ryby - losos, tuňák, treska, makrela. ALA se vyskytuje například ve lněném oleji.
Clinical trials have documented beneficial effect of n-3 polyunsaturated fatty acids on health. Regular dietary intake of n-3 PUFAs decreases the risk of cardiovascular dieseas. n-3 PUFAs may be a safe and effective supplement to drug treatment for reducing the risk of myocardial infarction, arrhythmia and sudden cardiac death. n-3 PUFAs show antiatherogenic properties; e.g. they decrease inflammation, stabilize atherosclerotic plaques and prevent other chronic deseases. For primary prevention it is recommended to eat fish at least twice a week, people with documented coronary heart disease should consume 1 gram of n-3 PUFAs daily. Fish oil and oily fish (losos, tuna, trout, mackerel) are rich in EPA and DHA. ALA is found e.g. in flax seed oil.