Vývoj GC metody pro stanovení acetátu vitamínu E v potravních doplňcích
Development of GC Metod for the Determination of Vitamine E Acetate in Nutritive Supplements
rigorous thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/31984Identifiers
Study Information System: 101271
Collections
- Kvalifikační práce [6721]
Author
Advisor
Referee
Chocholoušová Havlíková, Lucie
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Analytical Chemistry
Date of defense
20. 12. 2010
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Pass
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Mgr. Helena Kymlová Konzultant: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, PhD. Název rigorózní práce: Vývoj GC metody pro stanovení acetátu vitamínu E v potravních doplňcích Byla vyvinuta GC metoda pro stanovení obsahu vitamínu E acetátu v potravních doplňcích. Metoda byla optimalizována a validována. Pro analýzu byla použita kolona Capillary GC, Equity Columns, Equity TM - 5 poly (5 % bifenyl / 95 % dimethylpolysiloxan); 0,32 mm ID x 30 m; 1,0 mm dr. Jako nosný proud bylo použito helium. Dělicí poměr byl 1 : 100. K detekci byl použit plamenoionizační detektor. Optimální podmínky pro analýzu: teplota kolony 340 řC, teplota nástřiku 340 řC, teplota detektoru 320 řC, průtoková rychlost 2 ml/min. Jako vnitřní standard byl zvolen fenoxykarb. Metoda byla využita pro analýzu vitamínu E acetátu v potravních doplňcích Geladrink Forte práškový nápoj - ananas a Chondrotin MSM 2600. Stanovený obsah vitamínu E acetátu byl přepočítán na obsah vitamínu E, který deklaruje výrobce.
Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Mgr. Helena Kymlová Consultant: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, PhD. Title of Thesis: Development of GC metod for the determination of vitamine E acetate in nutritive supplements A GC method was developed for the determination of content of vitamine E acetate in nutritive supplements. The method was optimised and validated. The column Capillary GC, Equity Columns, Equity TM - 5 poly (5 % bifenyl / 95 % dimethylpolysiloxan); 0,32 mm ID x 30 m; 1,0 mm dr was used for the analysis. Helium was used as a carrier. Split was 1 : 100. Flame-ionization detector was used for detection. Optimal conditions for analysis: temperature of column 340 řC, temperature of injection 340 řC, temperature of detector 320 řC, flow-rate 2 ml/min. Fenoxycarb was chosen as an internal standard. The method was used for an analysis of vitamine E acetate in nutritive supplements Geladrink Forte pulverized drink - pineapple and Chondrotin MSM 2600. Determined concentration of vitamine E acetate was re-counted to the content of vitamine E declared by producer.