Show simple item record

Interaction of natural compounds with the molecule of HSA
dc.contributor.advisorBoušová, Iva
dc.creatorNováková, Anežka
dc.date.accessioned2017-04-20T17:19:37Z
dc.date.available2017-04-20T17:19:37Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/27781
dc.description.abstractVypracovala: Anežka Nováková Místo vypracování: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Vedoucí diplomové práce: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. Název: Interakce přírodních látek s molekulou HSA Předkládaná diplomová práce se zabývá interakcí vybraných přírodních látek (apigenin, naringenin, kaempferol) s molekulou lidského sérového albuminu. V úvodních experimentech jsem pomocí UV-VIS absorpční spektroskopie sledovala stabilitu zadaných antioxidantů za fyziologických podmínek v průběhu času. Následně jsem pomocí stejné metody zjišťovala, jaký vliv má na stabilitu rozdílná teplota uchovávání. Vlastní interakci vybraných antioxidantů s molekulou albuminu jsem sledovala pomocí UV-VIS absorpční spektroskopie a fluorescenční spektroskopie. Fluorimetrická titrace prokázala, že zmíněné antioxidanty zhášejí tryptofanovou fluorescenci v molekule lidského albuminu. Pomocí Stern-Volmerovy analýzy jsem zjistila, že v rozsahu počátečních koncentrací antioxidantů (2,5 - 10 µM), byl mechanismus zhášení fluorescence statický. Vypočítané vazebné parametry antioxidantů poskytly konkrétnější informace o jejich interakci s albuminem a odhalily vztah mezi jejich chemickou strukturou a afinitou k albuminu. Přítomnost 3-OH skupiny společně s 2,3 nenasyceným kruhem C (struktura kaempferolu)...cs_CZ
dc.description.abstractAuthor: Anežka Nováková Publishing place: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Supervisor: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. Title: Interaction of Natural Compounds with the Molecule of HSA This diploma thesis is concerned with the interaction of chosen natural compounds (apigenin, naringenin, kaempferol) with the molecule of human serum albumin. In initial experiments, I observed the stability of these antioxidants under physiological conditions in time by UV-VIS absorption spectroscopy. Then I observed an influence of different storage temperatures on the stability using the same method. The proper interaction of chosen antioxidants with albumin was studied by UV-VIS absorption spectroscopy and fluorescence spectroscopy. Fluorimetric titration proved that mentioned antioxidants quenched the tryptophan fluorescence in the molecule of human serum albumin. Using the Stern-Volmer analysis I found out that a mechanism of fluorescence quenching was static for all antioxidants in the range of initial concentrations (2,5 - 10 µM) of antioxidants. Calculated binding parameters of antioxidants provided more specific information about their interaction with HSA and revealed the relationship between their chemical structure and affinity to HSA. The presence of 3-OH group with 2,3...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleInterakce přírodních látek s molekulou HSAcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-06-02
dc.description.departmentDepartment of Biochemical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biochemických vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId51818
dc.title.translatedInteraction of natural compounds with the molecule of HSAen_US
dc.contributor.refereeDršata, Jaroslav
dc.identifier.aleph001132760
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csVypracovala: Anežka Nováková Místo vypracování: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Vedoucí diplomové práce: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. Název: Interakce přírodních látek s molekulou HSA Předkládaná diplomová práce se zabývá interakcí vybraných přírodních látek (apigenin, naringenin, kaempferol) s molekulou lidského sérového albuminu. V úvodních experimentech jsem pomocí UV-VIS absorpční spektroskopie sledovala stabilitu zadaných antioxidantů za fyziologických podmínek v průběhu času. Následně jsem pomocí stejné metody zjišťovala, jaký vliv má na stabilitu rozdílná teplota uchovávání. Vlastní interakci vybraných antioxidantů s molekulou albuminu jsem sledovala pomocí UV-VIS absorpční spektroskopie a fluorescenční spektroskopie. Fluorimetrická titrace prokázala, že zmíněné antioxidanty zhášejí tryptofanovou fluorescenci v molekule lidského albuminu. Pomocí Stern-Volmerovy analýzy jsem zjistila, že v rozsahu počátečních koncentrací antioxidantů (2,5 - 10 µM), byl mechanismus zhášení fluorescence statický. Vypočítané vazebné parametry antioxidantů poskytly konkrétnější informace o jejich interakci s albuminem a odhalily vztah mezi jejich chemickou strukturou a afinitou k albuminu. Přítomnost 3-OH skupiny společně s 2,3 nenasyceným kruhem C (struktura kaempferolu)...cs_CZ
uk.abstract.enAuthor: Anežka Nováková Publishing place: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Supervisor: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. Title: Interaction of Natural Compounds with the Molecule of HSA This diploma thesis is concerned with the interaction of chosen natural compounds (apigenin, naringenin, kaempferol) with the molecule of human serum albumin. In initial experiments, I observed the stability of these antioxidants under physiological conditions in time by UV-VIS absorption spectroscopy. Then I observed an influence of different storage temperatures on the stability using the same method. The proper interaction of chosen antioxidants with albumin was studied by UV-VIS absorption spectroscopy and fluorescence spectroscopy. Fluorimetric titration proved that mentioned antioxidants quenched the tryptophan fluorescence in the molecule of human serum albumin. Using the Stern-Volmer analysis I found out that a mechanism of fluorescence quenching was static for all antioxidants in the range of initial concentrations (2,5 - 10 µM) of antioxidants. Calculated binding parameters of antioxidants provided more specific information about their interaction with HSA and revealed the relationship between their chemical structure and affinity to HSA. The presence of 3-OH group with 2,3...en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických vědcs_CZ
dc.identifier.lisID990011327600106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV