Zobrazit minimální záznam

Zhodnocení antioxidační aktivity lipofilních esterů hydroxytyrosylu
dc.contributor.advisorMladěnka, Přemysl
dc.creatorJarkovská, Stanislava
dc.date.accessioned2017-04-20T16:59:18Z
dc.date.available2017-04-20T16:59:18Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/27683
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra Farmakologie a Toxikologie Kandidát: Stanislava Jarkovská Školitel: Prof. Sandra Incerpi, Dr. Přemysl Mladěnka Název diplomové práce: Zhodnocení antioxidační aktivity lipofilních derivátů hydroxytyrozolu Látky schopné reakce s reaktivními formami kyslíku a dusíku, zkráceně antioxidanty, mohou mít prospěšné účinky u nemocí, v jejichž patogenezi byl prokázán oxidační stres. Antioxidanty jsou dnes navíc široce využívány jako stabilizátory tuků a olejů v potravinách. Hydroxytyrozol, hlavní fenolická látka přítomná v olivovém oleji, má silnou antioxidační aktivitu. Avšak kvůli jeho vysoké polaritě je méně rozpustný v lipofilním prostředí, což omezuje jeho využití v potravinovém průmyslu a prevenci/léčbě nemocí. Cílem této práce bylo porovnat antioxidační aktivitu mateřské sloučeniny hydroxytyrozolu s jeho lipofilními estery s různou délkou postranního řetězce. Antioxidační kapacita těchto esterů hydroxytyrozolu se zvýšenou lipofilitou, které byly nasyntetizovány a charakterizovány v laboratoři chemie na Katedře Mechanické a Industriální Chemie univerzity Roma Tre, byla vyzkoušena in vitro pomocí 2,2'-azinobis(3-ethylbenzothiazolin-6- sulfonové kyseliny (ABTS) metody a na buněčných kulturách L6-myoblastů (fluorescenční metoda s...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacology and Toxicology Candidate: Stanislava Jarkovská Supervisors: Prof. Sandra Incerpi, Dr. Přemysl Mladěnka Title of diploma thesis: Evaluation of antioxidant activity of hydroxytyrosyl lipophilic esters Scavengers of reactive oxygen and nitrogen species (RONS) or shortly antioxidants could have beneficial effects in diseases associated with oxidative stress. In addition, antioxidants are widely used today for stabilization of fats and oils in food matrices. Hydroxytyrosol, the main phenolic compound of olive oil, possesses strong antioxidant activity. Due to its highly polar nature it is less soluble in lipophilic environment that limits its use as antioxidant in foods and in prevention/treatment of diseases. The aim of this thesis was to compare scavenging potential of parent compound hydroxytyrosol to its lipophilic esters with different side chain length. Antioxidant capacity of these esters that were synthetized in the Laboratory of Chemistry, Department of Mechanical and Industrial Engineering in university Roma Tre, were examinated in vitro in 2,2'-azinobis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid diammonium salt (ABTS) radical scavenging assay and in L6-myoblasts in culture dichloroflourescein (DCF)...en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleZhodnocení antioxidační aktivity lipofilních esterů hydroxytyrosyluen_US
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-01
dc.description.departmentDepartment of Pharmacology and Toxicologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId67877
dc.title.translatedZhodnocení antioxidační aktivity lipofilních esterů hydroxytyrosylucs_CZ
dc.contributor.refereeMartin, Jan
dc.identifier.aleph001296972
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacology and Toxicologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra Farmakologie a Toxikologie Kandidát: Stanislava Jarkovská Školitel: Prof. Sandra Incerpi, Dr. Přemysl Mladěnka Název diplomové práce: Zhodnocení antioxidační aktivity lipofilních derivátů hydroxytyrozolu Látky schopné reakce s reaktivními formami kyslíku a dusíku, zkráceně antioxidanty, mohou mít prospěšné účinky u nemocí, v jejichž patogenezi byl prokázán oxidační stres. Antioxidanty jsou dnes navíc široce využívány jako stabilizátory tuků a olejů v potravinách. Hydroxytyrozol, hlavní fenolická látka přítomná v olivovém oleji, má silnou antioxidační aktivitu. Avšak kvůli jeho vysoké polaritě je méně rozpustný v lipofilním prostředí, což omezuje jeho využití v potravinovém průmyslu a prevenci/léčbě nemocí. Cílem této práce bylo porovnat antioxidační aktivitu mateřské sloučeniny hydroxytyrozolu s jeho lipofilními estery s různou délkou postranního řetězce. Antioxidační kapacita těchto esterů hydroxytyrozolu se zvýšenou lipofilitou, které byly nasyntetizovány a charakterizovány v laboratoři chemie na Katedře Mechanické a Industriální Chemie univerzity Roma Tre, byla vyzkoušena in vitro pomocí 2,2'-azinobis(3-ethylbenzothiazolin-6- sulfonové kyseliny (ABTS) metody a na buněčných kulturách L6-myoblastů (fluorescenční metoda s...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacology and Toxicology Candidate: Stanislava Jarkovská Supervisors: Prof. Sandra Incerpi, Dr. Přemysl Mladěnka Title of diploma thesis: Evaluation of antioxidant activity of hydroxytyrosyl lipophilic esters Scavengers of reactive oxygen and nitrogen species (RONS) or shortly antioxidants could have beneficial effects in diseases associated with oxidative stress. In addition, antioxidants are widely used today for stabilization of fats and oils in food matrices. Hydroxytyrosol, the main phenolic compound of olive oil, possesses strong antioxidant activity. Due to its highly polar nature it is less soluble in lipophilic environment that limits its use as antioxidant in foods and in prevention/treatment of diseases. The aim of this thesis was to compare scavenging potential of parent compound hydroxytyrosol to its lipophilic esters with different side chain length. Antioxidant capacity of these esters that were synthetized in the Laboratory of Chemistry, Department of Mechanical and Industrial Engineering in university Roma Tre, were examinated in vitro in 2,2'-azinobis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid diammonium salt (ABTS) radical scavenging assay and in L6-myoblasts in culture dichloroflourescein (DCF)...en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990012969720106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV