Nutrigenetické a nutrigenomické aspekty u vybraných patologií
Nutrigenetic and nutrigenomic aspects at selected pathological states
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/24678Identifikátory
SIS: 67746
Kolekce
- Kvalifikační práce [6623]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Klusoňová, Hana
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
1. 6. 2010
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
DIPLOMOVÁ PRÁCE Nutrigenetické a nutrigenomické aspekty u vybraných patologií. Vedoucí diplomové práce: PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Lucie Krupková, 2010 Souhrn Vliv stravy na lidské zdraví je neoddiskutovatelný. Na každého z nás však mohou složky stravy působit jinak. Lidé mají téměř shodný genom, ale vyskytují se v něm drobné odchylky, které nás činí jedinečnými. Tato jedinečnost se projevuje mimo jiné v rozdílných odpovědích na určité nutrienty. Otázky stravy, genů a interakcí mezi nimi řeší dva rozvíjející se vědní obory - nutrigenomika a nutrigenetika. Nutrigenomika se snaží určit vliv běžných složek stravy na genom a pokouší se nalézat spojitosti rozdílných fenotypů s odlišnostmi v biologickém systému na úrovni buněčné a genetické odpovědi. Nutrigenetika identifikuje a charakterizuje varianty genů, které souvisí s rozdílnými odpověďmi na nutrienty, a spojuje tyto varianty se stavem nemoci. Vědecký výzkum je zaměřen především na chronická onemocnění, jako je obezita, kardiovaskulární onemocnění, diabetes mellitus druhého typu a rakovina. Vznik těchto onemocnění je podmíněn jednak faktory vnějšího prostředí a jednak genotypem každého jedince. Nutrigenetika hledá kandidátské geny, jejichž polymorfizmy vedou ke vzniku daného onemocnění. Nutrigenomika se pokouší objasnit interakce těchto genů se...
DIPLOMA THESIS Nutrigenetic and nutrigenomic aspects at selected pathological states. Mentor of Diploma Thesis: PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Lucie Krupková, 2010 Abstract The effect of nutrition to human health is undisputable. Certain dietary compounds can influence each of us in different ways. Although people have almost identical genome, there are imperceptible diffenrences that make us unique. This uniqueness is shown in different responses to specific nutrients. The matter of diet, genes and gen-diet interactions are solved by two developing scientific disciplines - nutrigenomics and nutrigenetics. Nutrigenomics aims to determine the influence of common dietary ingredients on the genome, and attempts to relate the resulting different phenotypes to differences in the cellular and genetic response of the biological system. Nutrigenetics identifies and characterizes gene variants associated with differential responses to nutrients, and relates these variants to disease states. Scientific research is focused primarily on chronic diseases including obesity, cardiovascular diseases, diabetes mellitus type 2 and cancer. The onset of the diseases is caused by enviromental factors on the one hand, and by individual's genotype on the other hand. Nutrigenetics searches for candidates' genes whose...