Zobrazit minimální záznam

Stabilita vitamínů ve směsích pro parenterální výživu
dc.contributor.advisorSolich, Petr
dc.creatorKhýnová, Lucie
dc.date.accessioned2017-04-20T02:42:15Z
dc.date.available2017-04-20T02:42:15Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/24271
dc.description.abstractParenterální výživa je alternativní metoda poskytování nutriční podpory pro pacienty prostřednictvím žilního systému. Pacienti vybraní pro parenterální výživu jsou podvyživení nebo mají potenciál k podvyživenosti. Směsi parenterální výživy se skládají z tuků, sacharidů, proteinů, vitamínů, stopových prvků, elektrolytů a tekutin. Vitamíny jsou považovány za nejméně stabilní složky v parenterálních směsích, a tudíž by měly být přidány bezprostředně před aplikací infuze. Cílem mé práce bylo získat informace o stabilitě vitamínů ve směsích s parenterální výživou v závislosti na různých skladovacích podmínkách a na době skladování. Vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích byly testovány ve směsi Kabiven® Bag (Fresenius Kabi) s Vitlipid® N emulzí obsahující vitamíny rozpustné v tucích a s roztokem obsahujícím vitamíny rozpustné ve vodě - Solvitio® N. Celkem bylo připraveno šest směsí, tři s přídavkem stopových prvků obsažených v Additrace® koncentrátu a tři bez přídavku stopových prvků. Testování fyzikální a chemické stability bylo provedeno v čase přípravy směsí, po 7, 14 a 29 dnech skladování v lednici následované 24 a 48 hodinovým skladováním těchto směsí při okolní teplotě. Směsi byly chráněny před světlem po celou dobu skladování. Provedené fyzikální testy zahrnovaly měření hodnot pH, osmolarity,...cs_CZ
dc.description.abstractParenteral Nutrition (PN) is an alternative method of providing nutritional support for patients via the intravenous route. Patients selected for PN are malnourished patients or patients who have the potential to become malnourished. PN admixtures consist of fats, carbohydrates, proteins, vitamins, trace elements, electrolytes and fluids. Vitamins are believed to be among the least stable ingredients in PN mixtures and should be added immediately before commencing infusion. The purpose of this thesis is to obtain information on stability of the vitamins in PN admixtures depending on different storage conditions and different time. Water-soluble vitamins and fat-soluble vitamins were investigated in the mixture of Kabiven® Bag (Fresenius Kabi) with Vitlipid® N (fat-soluble vitamins) and Solvitio® N water-soluble vitamins) Adult Injections. There were prepared 6 Bags altogether, three with addition of trace elements contained in Additrace® concentrate and three Bags without trace elements. Assessing the chemical and physical stability was carried out after: zero time, 7, 14 and 29 days in a refrigerator followed by 24 hours and 48 hours storage at ambient temperature and day-light protected. Physical tests include pH, osmolality, microscopy and particle size determination by laser diffraction....en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleStabilita vitamínů ve směsích pro parenterální výživuen_US
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-06-01
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId51658
dc.title.translatedStabilita vitamínů ve směsích pro parenterální výživucs_CZ
dc.contributor.refereeNováková, Lucie
dc.identifier.aleph001121632
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csParenterální výživa je alternativní metoda poskytování nutriční podpory pro pacienty prostřednictvím žilního systému. Pacienti vybraní pro parenterální výživu jsou podvyživení nebo mají potenciál k podvyživenosti. Směsi parenterální výživy se skládají z tuků, sacharidů, proteinů, vitamínů, stopových prvků, elektrolytů a tekutin. Vitamíny jsou považovány za nejméně stabilní složky v parenterálních směsích, a tudíž by měly být přidány bezprostředně před aplikací infuze. Cílem mé práce bylo získat informace o stabilitě vitamínů ve směsích s parenterální výživou v závislosti na různých skladovacích podmínkách a na době skladování. Vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích byly testovány ve směsi Kabiven® Bag (Fresenius Kabi) s Vitlipid® N emulzí obsahující vitamíny rozpustné v tucích a s roztokem obsahujícím vitamíny rozpustné ve vodě - Solvitio® N. Celkem bylo připraveno šest směsí, tři s přídavkem stopových prvků obsažených v Additrace® koncentrátu a tři bez přídavku stopových prvků. Testování fyzikální a chemické stability bylo provedeno v čase přípravy směsí, po 7, 14 a 29 dnech skladování v lednici následované 24 a 48 hodinovým skladováním těchto směsí při okolní teplotě. Směsi byly chráněny před světlem po celou dobu skladování. Provedené fyzikální testy zahrnovaly měření hodnot pH, osmolarity,...cs_CZ
uk.abstract.enParenteral Nutrition (PN) is an alternative method of providing nutritional support for patients via the intravenous route. Patients selected for PN are malnourished patients or patients who have the potential to become malnourished. PN admixtures consist of fats, carbohydrates, proteins, vitamins, trace elements, electrolytes and fluids. Vitamins are believed to be among the least stable ingredients in PN mixtures and should be added immediately before commencing infusion. The purpose of this thesis is to obtain information on stability of the vitamins in PN admixtures depending on different storage conditions and different time. Water-soluble vitamins and fat-soluble vitamins were investigated in the mixture of Kabiven® Bag (Fresenius Kabi) with Vitlipid® N (fat-soluble vitamins) and Solvitio® N water-soluble vitamins) Adult Injections. There were prepared 6 Bags altogether, three with addition of trace elements contained in Additrace® concentrate and three Bags without trace elements. Assessing the chemical and physical stability was carried out after: zero time, 7, 14 and 29 days in a refrigerator followed by 24 hours and 48 hours storage at ambient temperature and day-light protected. Physical tests include pH, osmolality, microscopy and particle size determination by laser diffraction....en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990011216320106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV