Studium faktorů ovlivňujících hmotnost perorálních kapek
Study of factors influencing weight of oral drops
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/24163Identifiers
Study Information System: 18007
Collections
- Kvalifikační práce [6721]
Author
Advisor
Referee
Řehula, Milan
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmaceutical Technology
Date of defense
3. 6. 2009
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
9 SOUHRN V této diplomové práci byly zkoumány faktory ovlivňující hmotnost perorálních kapek. Kapáním modelových směsí hydrofilních rozpouštědel ze šesti komerčně dostupných plastových kapacích vložek pro perorální kapky bylo zjištěno, že pro testování kapacích vlastností je nejvhodnější směs ethanolu 96% 5 dílu a čištěné vody 95 dílů nebo směs glycerolu 85% 60dílů a čištěné vody 40 dílů v závislosti na designu kapátka. Hmotnost kapky byla ovlivněna průměrem vnějšího obvodu odkapávací části kapátka, na výsledné hmotnosti kapky se však podílí i ostatní charakteristiky-průměr vnitřního obvodu odkapávací části, průměr vnitřního otvoru odkapávací kapiláry, design vyrovnávací kapiláry. Hmotnost kapky směsí vody s glycerolem stoupala s klesající hustotou směsi. Snížení úhlu kapání z 90ř (svislé) na 45ř (šikmé) vedlo k významnému snížení hmotnosti kapek. V některých případech došlo také k nekontrolovatelnému smáčení povrchu kapátka kapalinou. Z hlediska optimálního dávkování perorálních kapek je, proto možné doporučit výrobci, aby nedílnou součástí informačního letáku byl pokyn o nutnosti kapání převrácením lahvičky dnem vzhůru (svislé kapání při 90ř).
10 SUMMARY The factors influencing weight of peroral drops were investigated in this dissertation. During this work six commercial available plastic dropper tips for peroral drops and model mixtures of hydrophil solvents were used. It was determined that the most suitable mixture for testing dropper charakteristics (depending on design of dropper tip) was the mixture of five parts of 96% ethanol and ninetyfive parts of purified water or the mixtureof sixty parts of 85% glycerol and forty parts of purified water. The weight of drop was influenced by the diameter of outer orifice of dropper tip. The final weight of drop is also affected by the other charakteristics - inner diameter of dropper part, inner aperture diameter of dropper capilary, design of dropper tip, design of compensatory capilary. The drop weight of mixture of water with glycerol increased with decreasing density of mixture. The reduction of dropper angle from 90ř (vertical) to 45ř (transversal) lead to decisive reduction of drop weight. The uncontrolled wettion of dropper surface by the liquid was observed in some cases. On the base of optimal dispending of peroral drops we should recommend the producer following: there should be the instruction about the right holding of dropper bottle in upright position (upside-down, 90ř vertical)