Vliv anorganických pigmentů na identifikaci vaječných temper pomocí hmotnostní spektrometrie
The study of influence of inorganic pigments on the identification of egg tempera by mass spectrometry
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/22793Identifiers
Study Information System: 65384
Collections
- Kvalifikační práce [19349]
Author
Advisor
Referee
Hynek, Radovan
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Training Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools - Biology - Teaching Degree for Lower Secondary Schools - Chemistry
Department
Information is unavailable
Date of defense
3. 6. 2009
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Úkolem této diplomové práce bylo zjistit, jakým způsobem ovlivňují anorganické pigmenty identifikaci vaječné a žloutkové tempery pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF. Dalším úkolem bylo připravit sadu modelových barevných vrstev obsahujících deset vybraných anorganických pigmentů v kombinaci s vaječnou a žloutkovou temperou. Metodou peptidového mapování získat hmotnostní spektra připravených vzorků a porovnat vzniklé peptidové štěpy. Nakonec bylo možné od sebe odlišit vaječnou a žloutkovou temperu a zjistit, které z pigmentů nejvíce negativně ovlivnily identifikaci obou temper. V neposlední řadě byly získané hodnoty m/z z vaječné a žloutkové tempery použity ke zkvalitnění již existující databáze referenčních proteinových pojiv používané identifikaci proteinových pojiv obsažených v uměleckých dílech.
The aim of this diploma thesis is to find out in what way inorganic pigments influence the identification of egg and yolk tempera using mass spectrometry MALDITOF (matrix-assisted laser desorption/ionization time of flight). The other aim was to prepare a set of model color layers including ten inorganic pigments combined with the egg and yolk tempera. Using the method of peptide mass fingerprinting mass spectra of the samples were found out and the obtained peptides were compared. Finally the egg tempera was distinguished from the yolk tempera and it was found which pigments negatively influenced the identification of the temperas. The m/z values were found out for both temperas and they were used to upgrade database of the reference proteinaceous binders that have been used in art works.