Zobrazit minimální záznam

The study of influence of inorganic pigments on the identification of egg tempera by mass spectrometry
dc.contributor.advisorHrdličková Kučková, Štěpánka
dc.creatorČámská, Lucie
dc.date.accessioned2017-04-19T17:44:30Z
dc.date.available2017-04-19T17:44:30Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/22793
dc.description.abstractÚkolem této diplomové práce bylo zjistit, jakým způsobem ovlivňují anorganické pigmenty identifikaci vaječné a žloutkové tempery pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF. Dalším úkolem bylo připravit sadu modelových barevných vrstev obsahujících deset vybraných anorganických pigmentů v kombinaci s vaječnou a žloutkovou temperou. Metodou peptidového mapování získat hmotnostní spektra připravených vzorků a porovnat vzniklé peptidové štěpy. Nakonec bylo možné od sebe odlišit vaječnou a žloutkovou temperu a zjistit, které z pigmentů nejvíce negativně ovlivnily identifikaci obou temper. V neposlední řadě byly získané hodnoty m/z z vaječné a žloutkové tempery použity ke zkvalitnění již existující databáze referenčních proteinových pojiv používané identifikaci proteinových pojiv obsažených v uměleckých dílech.cs_CZ
dc.description.abstractThe aim of this diploma thesis is to find out in what way inorganic pigments influence the identification of egg and yolk tempera using mass spectrometry MALDITOF (matrix-assisted laser desorption/ionization time of flight). The other aim was to prepare a set of model color layers including ten inorganic pigments combined with the egg and yolk tempera. Using the method of peptide mass fingerprinting mass spectra of the samples were found out and the obtained peptides were compared. Finally the egg tempera was distinguished from the yolk tempera and it was found which pigments negatively influenced the identification of the temperas. The m/z values were found out for both temperas and they were used to upgrade database of the reference proteinaceous binders that have been used in art works.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.titleVliv anorganických pigmentů na identifikaci vaječných temper pomocí hmotnostní spektrometriecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-06-03
dc.description.departmentKatedra chemie a didaktiky chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId65384
dc.title.translatedThe study of influence of inorganic pigments on the identification of egg tempera by mass spectrometryen_US
dc.contributor.refereeHynek, Radovan
dc.identifier.aleph001115201
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineUčitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy - biologie - Učitelství pro 2. stupeň základní školy - chemiecs_CZ
thesis.degree.disciplineTraining Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools - Biology - Teaching Degree for Lower Secondary Schools - Chemistryen_US
thesis.degree.programUčitelství pro střední školycs_CZ
thesis.degree.programTeacher Training for Secondary Schoolsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Katedra chemie a didaktiky chemiecs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csUčitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy - biologie - Učitelství pro 2. stupeň základní školy - chemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enTraining Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools - Biology - Teaching Degree for Lower Secondary Schools - Chemistryen_US
uk.degree-program.csUčitelství pro střední školycs_CZ
uk.degree-program.enTeacher Training for Secondary Schoolsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csÚkolem této diplomové práce bylo zjistit, jakým způsobem ovlivňují anorganické pigmenty identifikaci vaječné a žloutkové tempery pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF. Dalším úkolem bylo připravit sadu modelových barevných vrstev obsahujících deset vybraných anorganických pigmentů v kombinaci s vaječnou a žloutkovou temperou. Metodou peptidového mapování získat hmotnostní spektra připravených vzorků a porovnat vzniklé peptidové štěpy. Nakonec bylo možné od sebe odlišit vaječnou a žloutkovou temperu a zjistit, které z pigmentů nejvíce negativně ovlivnily identifikaci obou temper. V neposlední řadě byly získané hodnoty m/z z vaječné a žloutkové tempery použity ke zkvalitnění již existující databáze referenčních proteinových pojiv používané identifikaci proteinových pojiv obsažených v uměleckých dílech.cs_CZ
uk.abstract.enThe aim of this diploma thesis is to find out in what way inorganic pigments influence the identification of egg and yolk tempera using mass spectrometry MALDITOF (matrix-assisted laser desorption/ionization time of flight). The other aim was to prepare a set of model color layers including ten inorganic pigments combined with the egg and yolk tempera. Using the method of peptide mass fingerprinting mass spectra of the samples were found out and the obtained peptides were compared. Finally the egg tempera was distinguished from the yolk tempera and it was found which pigments negatively influenced the identification of the temperas. The m/z values were found out for both temperas and they were used to upgrade database of the reference proteinaceous binders that have been used in art works.en_US
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra chemie a didaktiky chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990011152010106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV