Sekundární metabolity rostliny Humulus lupulus (Cannabaceae) a jejich biologická aktivita
Secondary metabolites of Humulus lupulus (Cannabaceae) and their biological activity
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/203559Identifikátory
SIS: 250883
Kolekce
- Kvalifikační práce [6958]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Cahlíková, Lucie
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Laboratorní diagnostika ve zdravotnictví
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky
Datum obhajoby
12. 9. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra: Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky Autor: Lucie Ječná Vedoucí bakalářské práce: RNDr. Jaroslav Jenčo, Ph.D. Název bakalářské práce: Sekundární metabolity rostliny Humulus lupulus (Cannabaceae) a jejich biologická aktivita Klíčová slova: chmel, sekundární metabolity, bioaktivní sloučeniny Cílem této bakalářské práce bylo vytvořit přehled sekundárních metabolitů chmele otáčivého (Humulus lupulus) a jejich biologické aktivity. Chmel se převážně využívá v pivovarnictví pro svoje hořké aroma a konzervační vlastnosti, ale tradičně sloužil také pro zmínění zdravotních obtíží, a to např. nespavosti nebo infekcí. Obsahuje bioaktivní sekundární metabolity, mezi které patří hořké kyseliny, esenciální oleje a polyfenoly. Tyto látky vykazují biologické účinky, mezi které patří např. antimikrobní, protizánětlivá, protinádorová nebo antioxidační aktivita. Nedávné výzkumy se zaměřují především na xanthohumol, látku se širokým spektrem účinku a na látku 8-prenylnaringenin, která je nejsilnějším známým fytoestrogenem, který se uplatňuje při léčbě menopauzálních potíží. Chmel nachází využití ve zdravotnictví, kosmetice a doplňcích stravy.
Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Department: Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany Author: Lucie Ječná Supervisor: RNDr. Jaroslav Jenčo, Ph.D. Title of bachelor's thesis: Secondary metabolites of Humulus lupulus (Cannabaceae) and their biological aktivity Key words: hops, secondary metabolites, bioactive compounds The aim of this bachelor's thesis was to create a overview of secondary metabolites of hops (Humulus lupulus) and their biological activities. Hops are mainly used in brewing for their bitter aroma and preservative properties but have also traditionally been used to treat health problems, such as insomnia or infections. They contain bioactive secondary metabolites, including bitter acids, essential oils and polyphenols. These substances show biological effects, that include, for example antimicrobial, anti-inflammatory, anticancer or antioxidant activity. Recent research focuses mainly on xanthohumol, a compound with broad spectrum of effects and on 8-prenylnaringenin, which is the strongest known phytoestrogen, that is used in treatment of menopausal problems. Hops are used in healthcare, cosmetics and food supplements.
