Sportovní výživa a její trendy
Sports nutrition and its trends
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/200149Identifikátory
SIS: 273060
Kolekce
- Kvalifikační práce [9395]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kinkorová, Ivana
Fakulta / součást
Fakulta tělesné výchovy a sportu
Obor
Tělesná výchova a sport se zaměřením na vzdělávání se specializací Výchova v přírodě
Katedra / ústav / klinika
Katedra biomedicínského základu v kinantropologii
Datum obhajoby
17. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportuJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
sport, výživa, trendyKlíčová slova (anglicky)
sport, nutrition, trendNázev: Sportovní výživa a její trendy Cíle: Cílem bakalářské práce bylo zaznamenat zájem sportujících či nesportujících jedinců o výživové trendy. Dalším cílem bylo zjistit, zda se respondenti celkově orientují v oblasti zdravé racionální výživy. Následně výsledky získané v online anketě vyhodnotit a okomentovat důvod výsledku. Metody: V praktické části bakalářské práce byl použit kvantitativní výzkum formou anonymního anketního šetření, kterým byla shromážděna data o respondentech a jejich orientaci ve stravovacích návycích a informovanost ohledně výživových trendů. Data byla vyhodnocena a nadále okomentována v diskusi. Výsledky: Z anketního šetření vyplynulo, že populace - ať sportující, či nikoliv, je do jisté míry informovaná v oblasti zdravého stravování a zároveň i trendů, kterým nevkládá takovou důvěru jako ve zdravé racionální stravování samo o sobě. Výzkumné otázky vyšly podle mého očekávání a u jejich hodnocení se přikláním na pozitivní stranu. KLÍČOVÁ SLOVA Zdravé a sportovní stravování; sport; populární výživové trendy
Title: Sports Nutrition and Dietary Trends Objectives: The aim of this bachelor thesis was to record the interest of both physically active and inactive individuals in current dietary trends. Another objective was to determine whether respondents are generally knowledgeable about healthy and balanced nutrition. The results obtained through the online survey were subsequently evaluated and interpreted with respect to the reasons behind the findings. Methods: In the practical part of the thesis, quantitative research was conducted in the form of an anonymous online questionnaire. This method was used to collect data about the respondents, their eating habits, and their awareness of dietary trends. The collected data were evaluated and further discussed in the discussion section. Results:The survey revealed that the population - regardless of whether they engage in sports - is to some extent informed about healthy eating and dietary trends. However, respondents tend to place greater trust in rational, healthy nutrition rather than in popular trends. The research questions were confirmed as expected, and the evaluation of the results leans toward a positive interpretation. KEYWORDS Healthy and sports nutrition; sport; popular dietary trends
