Zobrazit minimální záznam

Mapping the nutritional quality of plant based meat alternatives on the Czech market
dc.contributor.advisorSelinger, Eliška
dc.creatorDusová, Magdalena
dc.date.accessioned2024-07-16T07:43:28Z
dc.date.available2024-07-16T07:43:28Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/191917
dc.description.abstract1 ABSTRACT The main objective: The goal of the thesis is to evaluate the nutritional quality of selected plant-based meat alternatives available on the Czech market, including the evaluation of the degree of their fortification with nutrients that may be deficient in people with a plant- based diet. A summary table containing basic data, nutritional values, and the composition of the individual examined products will be completed. Methods: A total of 225 plant-based meat alternatives (PBMAs) offered in several selected online stores in the Czech Republic were included in the study. PBMAs of the 1st or 2nd generation - those that mimic meat and meat products with their properties - were included. Data were collected in a summary table in Microsoft Excel. Basic data, scoring systems, nutritional data, protein-providing ingredients, raw materials, additives, and fortifying ingredients were collected. PBMAs were divided into categories according to the imitated meat product. The data were collected between December 2023 and April 2024 and were subsequently evaluated in the R programming language. Results: The set of investigated meat alternatives is not a homogeneous group in terms of nutritional values. The energy value and the amount of sugar are the only nutritional values, whose amounts do not differ with...en_US
dc.description.abstract1 ABSTRAKT Cíl: Cílem práce je zhodnocení nutriční kvality vybraných rostlinných alternativ masa nabízených na českém trhu, včetně hodnocení míry jejich obohacení o živiny, které mohou být deficitní u lidí se stravou založenou na rostlinných potravinách. Bude vypracována souhrnná tabulka se základními údaji, výživovými hodnotami a složením jednotlivých zkoumaných produktů. Metodika: Do studie bylo zahrnuto celkem 225 rostlinných alternativ masa nabízených v několika vybraných online obchodech v České republice. Zahrnuty byly alternativy masa 1. či 2. generace, které svými vlastnostmi napodobují maso a masné produkty. Data byla sbírána do souhrnné tabulky v programu Microsoft Excel. Zaznamenány byly základní údaje, systémy skórování, výživové údaje, ingredience poskytující bílkoviny, použité suroviny, použitá aditiva a obohacující složky. Alternativy masa byly rozděleny do kategorií dle napodobovaného masného výrobku. Data byla sbírána v období od prosince 2023 do dubna 2024 a byla následně hodnocena v programovacím jazyku R. Výsledky: Soubor zkoumaných alternativ masa není homogenní skupinou co se týče výživových hodnot. Energetická hodnota a množství cukrů jsou jediné výživové hodnoty, jejichž hodnoty se v rámci jednotlivých skupin produktů neliší se statistickou významností. Pouze 17.8 % zkoumaných...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectplant-based dieten_US
dc.subjectveganismen_US
dc.subjectplant-based meat alternativesen_US
dc.subjectfooden_US
dc.subjecthighly processed fooden_US
dc.subjectrostlinná stravacs_CZ
dc.subjectveganstvícs_CZ
dc.subjectrostlinné alternativy masacs_CZ
dc.subjectpotravinycs_CZ
dc.subjectvysoce průmyslově zpracované potravinycs_CZ
dc.titleMapování nutriční kvality rostlinných alternativ masa na českém trhucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-25
dc.description.departmentDepartment of Hygiene 3FM CUen_US
dc.description.departmentÚstav hygieny 3. LF UKcs_CZ
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId260177
dc.title.translatedMapping the nutritional quality of plant based meat alternatives on the Czech marketen_US
dc.contributor.refereeHeniková, Marina
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav hygieny 3. LF UKcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Hygiene 3FM CUen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.cs1 ABSTRAKT Cíl: Cílem práce je zhodnocení nutriční kvality vybraných rostlinných alternativ masa nabízených na českém trhu, včetně hodnocení míry jejich obohacení o živiny, které mohou být deficitní u lidí se stravou založenou na rostlinných potravinách. Bude vypracována souhrnná tabulka se základními údaji, výživovými hodnotami a složením jednotlivých zkoumaných produktů. Metodika: Do studie bylo zahrnuto celkem 225 rostlinných alternativ masa nabízených v několika vybraných online obchodech v České republice. Zahrnuty byly alternativy masa 1. či 2. generace, které svými vlastnostmi napodobují maso a masné produkty. Data byla sbírána do souhrnné tabulky v programu Microsoft Excel. Zaznamenány byly základní údaje, systémy skórování, výživové údaje, ingredience poskytující bílkoviny, použité suroviny, použitá aditiva a obohacující složky. Alternativy masa byly rozděleny do kategorií dle napodobovaného masného výrobku. Data byla sbírána v období od prosince 2023 do dubna 2024 a byla následně hodnocena v programovacím jazyku R. Výsledky: Soubor zkoumaných alternativ masa není homogenní skupinou co se týče výživových hodnot. Energetická hodnota a množství cukrů jsou jediné výživové hodnoty, jejichž hodnoty se v rámci jednotlivých skupin produktů neliší se statistickou významností. Pouze 17.8 % zkoumaných...cs_CZ
uk.abstract.en1 ABSTRACT The main objective: The goal of the thesis is to evaluate the nutritional quality of selected plant-based meat alternatives available on the Czech market, including the evaluation of the degree of their fortification with nutrients that may be deficient in people with a plant- based diet. A summary table containing basic data, nutritional values, and the composition of the individual examined products will be completed. Methods: A total of 225 plant-based meat alternatives (PBMAs) offered in several selected online stores in the Czech Republic were included in the study. PBMAs of the 1st or 2nd generation - those that mimic meat and meat products with their properties - were included. Data were collected in a summary table in Microsoft Excel. Basic data, scoring systems, nutritional data, protein-providing ingredients, raw materials, additives, and fortifying ingredients were collected. PBMAs were divided into categories according to the imitated meat product. The data were collected between December 2023 and April 2024 and were subsequently evaluated in the R programming language. Results: The set of investigated meat alternatives is not a homogeneous group in terms of nutritional values. The energy value and the amount of sugar are the only nutritional values, whose amounts do not differ with...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygieny 3. LF UKcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV