Vliv malých fenolických metabolitů flavonoidů (propionových kyselin) na železem katalyzovanou Fentonovu reakci
The impact of small phenolic metabolites of flavonoids (propionic acids) on the iron-catalysed Fenton reaction
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/190430Identifiers
Study Information System: 251154
Collections
- Kvalifikační práce [6566]
Author
Advisor
Referee
Karlíčková, Jana
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany
Date of defense
6. 6. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
železo, flavonoid, Fentonova reakce, antioxidant, prooxidantKeywords (English)
iron, flavonoid, Fenton reaction, antioxidant, pro-oxidantUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky Kandidát: Sára Spiller Školitel: PharmDr. Zuzana Lomozová, Ph.D. Název diplomové práce: Vliv malých fenolických metabolitů flavonoidů (propionových kyselin) na železem katalyzovanou Fentonovu reakci Klíčová slova: železo, flavonoid, Fentonova reakce, antioxidant, pro-oxidant Železo je esenciální prvek, nezbytný pro správné fungování lidského organismu. Zapojuje se do mnoha buněčných procesů, kde působí jako kofaktor. Je fyziologicky velmi důležitý, zejména pro svou schopnost snadno přijímat a odevzdávat elektrony. Jeho množství v těle je přísně regulováno, protože v nadbytku volného kovu, by mohlo docházet k škodlivým radikálovým reakcím a rozvoji oxidačního stresu. Oxidační stres je zodpovědný za mnohé patologické procesy. Flavonoidy jsou přírodní polyfenolické látky, které jsou obsaženy v řadě rostlin. Jejich konzumace je spojována s příznivými účinky na lidské zdraví, mezi které patří antioxidační, protizánětlivé a kardioprotektivní vlastnosti. Navzdory jejich prospěšnému účinku, mohou za určitých okolností projevovat účinky pro-oxidační, související s jejich redoxními vlastnostmi. Během metabolismu flavonoidů dochází vlivem střevního mikrobiomu k jejich degradaci na jednoduché fenolické...
Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosis and Pharmaceutical Botany Candidate: Sára Spiller Supervisor: PharmDr. Zuzana Lomozová, Ph.D. Title of diploma thesis: The impact of small phenolic metabolites of flavonoids (propionic acids) on the iron-catalysed Fenton reaction Keywords: iron, flavonoid, Fenton reaction, antioxidant, pro-oxidant Iron is an essential element, necessary for the proper functioning of the human body. It is involved in many cellular processes where it acts as a cofactor. It is physiologically very important, especially for its ability to readily accept and deliver electrons. Its amount in the body is strictly regulated because in excess of the free metal, harmful radical reactions and the development of oxidative stress could result. Oxidative stress is responsible for many pathological processes. Flavonoids are natural polyphenolic substances that are found in many plants. Their consumption is associated with beneficial effects on human health, including antioxidant, anti-inflammatory, and cardioprotective properties. Despite their beneficial effects, they may, under certain circumstances, possess pro-oxidant effects related to their redox properties. During the metabolism of flavonoids, the gut microbiome degrades them to simple...