Zobrazit minimální záznam

Low-carb diets in patients with celiac disease
dc.contributor.advisorHronek, Miloslav
dc.creatorMakajová, Karolína
dc.date.accessioned2024-06-26T06:45:06Z
dc.date.available2024-06-26T06:45:06Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/190379
dc.description.abstractThe diploma thesis deals with the autoimmune disease celiac disease (celiac sprue), as well as proper nutrition, popular low-carbohydrate diets, and their suitability for patients with celiac disease. The theoretical part describes the disease, symptoms, complications and diagnosis. It also deals with nutrition, macronutrients and micronutrients, gluten-free diet and several of the most famous low-carb diets. The practical part deals with an online questionnaire, sent to celiac groups, and an investigation into the experiences of celiac patients with low-carbohydrate diets. The obtained information is processed into graphs, commented and summarized in the discussion. The aim of the work was to find out what experiences of patients with celiac disease, who are treated with a gluten-free diet, have with low-carbohydrate diets, whether they were satisfied and noticed a benefit, or whether, on the contrary, there was a worsening of the condition and a greater restriction in eating. Key words: celiac disease, gluten-free diet, low-carbohydrate diets, nutritionen_US
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá autoimunitním onemocněním celiakie (celiakální sprue), dále správnou výživou, populárními nízkosacharidovými dietami, a jejich vhodností u pacientů s celiakií. Teoretická část popisuje onemocnění, jeho příznaky, komplikace a diagnostiku. Dále se zabývá výživou, makronutrienty i mikronutrienty, bezlepkovou dietou a několika nejznámějšími nízkosacharidovými dietami. Praktická část se online dotazníkem, rozeslaným do skupin celiaků, a šetřením jaké mají pacienti s celiakií zkušenosti s nízkosacharidovými dietami. Získané informace jsou zpracovány do grafů, okomentovány a shrnuty v diskuzi. Cílem práce bylo zjistit, jaké zkušenosti mají pacienti s celiakií, kteří se léčí bezlepkovou dietou, s nízkosacharidovými dietami, jestli jim vyhovovaly a zaznamenali přínos, či naopak došlo ke zhoršení stavu a většímu omezení ve stravování. Klíčová slova: celiakie, bezlepková dieta, nízkosacharidové diety, výživacs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectceliakiecs_CZ
dc.subjectnízkosacharidová dietacs_CZ
dc.subjectceliac diseaseen_US
dc.subjectlow carbohydrate dieten_US
dc.titleNízkosacharidové diety u pacientů s celiakiícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-05
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId243603
dc.title.translatedLow-carb diets in patients with celiac diseaseen_US
dc.contributor.refereeJílek, Petr
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce se zabývá autoimunitním onemocněním celiakie (celiakální sprue), dále správnou výživou, populárními nízkosacharidovými dietami, a jejich vhodností u pacientů s celiakií. Teoretická část popisuje onemocnění, jeho příznaky, komplikace a diagnostiku. Dále se zabývá výživou, makronutrienty i mikronutrienty, bezlepkovou dietou a několika nejznámějšími nízkosacharidovými dietami. Praktická část se online dotazníkem, rozeslaným do skupin celiaků, a šetřením jaké mají pacienti s celiakií zkušenosti s nízkosacharidovými dietami. Získané informace jsou zpracovány do grafů, okomentovány a shrnuty v diskuzi. Cílem práce bylo zjistit, jaké zkušenosti mají pacienti s celiakií, kteří se léčí bezlepkovou dietou, s nízkosacharidovými dietami, jestli jim vyhovovaly a zaznamenali přínos, či naopak došlo ke zhoršení stavu a většímu omezení ve stravování. Klíčová slova: celiakie, bezlepková dieta, nízkosacharidové diety, výživacs_CZ
uk.abstract.enThe diploma thesis deals with the autoimmune disease celiac disease (celiac sprue), as well as proper nutrition, popular low-carbohydrate diets, and their suitability for patients with celiac disease. The theoretical part describes the disease, symptoms, complications and diagnosis. It also deals with nutrition, macronutrients and micronutrients, gluten-free diet and several of the most famous low-carb diets. The practical part deals with an online questionnaire, sent to celiac groups, and an investigation into the experiences of celiac patients with low-carbohydrate diets. The obtained information is processed into graphs, commented and summarized in the discussion. The aim of the work was to find out what experiences of patients with celiac disease, who are treated with a gluten-free diet, have with low-carbohydrate diets, whether they were satisfied and noticed a benefit, or whether, on the contrary, there was a worsening of the condition and a greater restriction in eating. Key words: celiac disease, gluten-free diet, low-carbohydrate diets, nutritionen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV