Zobrazit minimální záznam

Interactions of essential amino acids with iron ions
dc.contributor.advisorKarlíčková, Jana
dc.creatorNadějová, Jana
dc.date.accessioned2024-04-08T08:52:37Z
dc.date.available2024-04-08T08:52:37Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/187868
dc.description.abstractCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany Candidate: Jana Nadějová Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of Thesis: Interaction of essential amino acids with iron ions Iron is an important trace element that is needed for the proper functioning of the body. Lack of iron, as well as an excess of iron, can lead to pathological conditions, so it is necessary to control the level of iron in the blood and in case of overloading the body with iron, its chelation can be considered a possible therapeutic tool. Chelators for these therapeutic purposes should be the body's own substance. Amino acids are therefore ideal candidates for the regulation of iron homeostasis in the body, so this thesis focuses on some of them. The individual amino acids are linked by a peptide bond to form proteins. Proteinogenic amino acids are divided into essential, which must be ingested through food, and nonessential, which the body can create on its own. The aim of this study was to compare the iron-chelating and iron-reducing activity of the essential amino acids L-histidine, L-methionine, and the nonessential amino acids L- cysteine, its dimer L-cystine, L-aspartic and L-glutamic acid. The research also included a substance derived from...en_US
dc.description.abstractUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky Kandidát: Jana Nadějová Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Interakce esenciálních aminokyselin s ionty železa Železo je důležitý stopový prvek, který je potřebný pro správnou funkci organismu. Nedostatek, stejně tak jako nadbytek železa může vést k patologickým stavům, proto je potřeba hladinu železa v krvi kontrolovat a v případě přetížení těla železem, lze jeho chelataci povazovat za možný terapeutický nástroj. Chelátory pro tyto léčebné účely by měly být tělu vlastní látky. Aminokyseliny jsou tedy ideálními kandidáty na regulaci homeostázy železa v organismu, proto se tato diplomová práce zaměřuje na některé z nich. Jednotlivé aminokyseliny jsou spojeny pomocí peptidové vazby a tvoří tak proteiny. Proteinogenní aminokyseliny dělíme na esenciální, které je třeba přijímat potravou a neesenciální, jež si tělo dokáže vytvořit samo. Cílem této práce bylo porovnat železo-chelatační a železo-redukční aktivitu esenciálních aminokyselin L-histidinu, L-methioninu a neesenciálních aminokyselin L-cysteinu, jeho dimeru L-cystinu, L-asparagové a L-glutamové kyseliny. Součástí výzkumu byla také látka odvozená od L-cysteinu, N-acetylcystein. Testování všech látek bylo prováděno...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectesenciální aminokyselinycs_CZ
dc.subjectchelatacecs_CZ
dc.subjectredukcecs_CZ
dc.subjectželezocs_CZ
dc.subjectessential amino acidsen_US
dc.subjectchelationen_US
dc.subjectreductionen_US
dc.subjectironen_US
dc.titleInterakce esenciálních aminokyselin s ionty železacs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-02-08
dc.description.departmentDepartment of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botanyen_US
dc.description.departmentKatedra farmakognozie a farmaceutické botanikycs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId249107
dc.title.translatedInteractions of essential amino acids with iron ionsen_US
dc.contributor.refereeSiatka, Tomáš
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakognozie a farmaceutické botanikycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botanyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky Kandidát: Jana Nadějová Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Interakce esenciálních aminokyselin s ionty železa Železo je důležitý stopový prvek, který je potřebný pro správnou funkci organismu. Nedostatek, stejně tak jako nadbytek železa může vést k patologickým stavům, proto je potřeba hladinu železa v krvi kontrolovat a v případě přetížení těla železem, lze jeho chelataci povazovat za možný terapeutický nástroj. Chelátory pro tyto léčebné účely by měly být tělu vlastní látky. Aminokyseliny jsou tedy ideálními kandidáty na regulaci homeostázy železa v organismu, proto se tato diplomová práce zaměřuje na některé z nich. Jednotlivé aminokyseliny jsou spojeny pomocí peptidové vazby a tvoří tak proteiny. Proteinogenní aminokyseliny dělíme na esenciální, které je třeba přijímat potravou a neesenciální, jež si tělo dokáže vytvořit samo. Cílem této práce bylo porovnat železo-chelatační a železo-redukční aktivitu esenciálních aminokyselin L-histidinu, L-methioninu a neesenciálních aminokyselin L-cysteinu, jeho dimeru L-cystinu, L-asparagové a L-glutamové kyseliny. Součástí výzkumu byla také látka odvozená od L-cysteinu, N-acetylcystein. Testování všech látek bylo prováděno...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany Candidate: Jana Nadějová Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of Thesis: Interaction of essential amino acids with iron ions Iron is an important trace element that is needed for the proper functioning of the body. Lack of iron, as well as an excess of iron, can lead to pathological conditions, so it is necessary to control the level of iron in the blood and in case of overloading the body with iron, its chelation can be considered a possible therapeutic tool. Chelators for these therapeutic purposes should be the body's own substance. Amino acids are therefore ideal candidates for the regulation of iron homeostasis in the body, so this thesis focuses on some of them. The individual amino acids are linked by a peptide bond to form proteins. Proteinogenic amino acids are divided into essential, which must be ingested through food, and nonessential, which the body can create on its own. The aim of this study was to compare the iron-chelating and iron-reducing activity of the essential amino acids L-histidine, L-methionine, and the nonessential amino acids L- cysteine, its dimer L-cystine, L-aspartic and L-glutamic acid. The research also included a substance derived from...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakognozie a farmaceutické botanikycs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV