Obsahové látky rozmarýnu lékařského a jejich biologické účinky
Constituents of Rosmarinus officinalis and their biological effects
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/176864Identifiers
Study Information System: 205683
Collections
- Kvalifikační práce [6721]
Author
Advisor
Referee
Tůmová, Lenka
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmaceutical Botany
Date of defense
15. 9. 2022
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
rozmarýn lékařský, obsahové látky, biologické účinkyKeywords (English)
Rosmarinus officinalis, constituents, biological effectsUNIVERZITA KARLOVA FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ KATEDRA FARMAKOGNOZIE A FARMACEUTICKÉ BOTANIKY Název diplomové práce: OBSAHOVÉ LÁTKY ROZMARÝNU LÉKAŘSKÉHO A JEJICH BIOLOGICKÉ ÚČINKY Kandidát: Aneta Klížová Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Diplomová práce 2021/2022, s. 89 Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis L.) patří do čeledi Lamiaceae. Jedná se o keřovitou, vždyzelenou vytrvalou rostlinu pocházející ze Středomoří. Z této rostliny jsou využívány dvě lékopisné drogy - listy a silice. Rozmarýn má široké využití. Používá se především jako koření v kuchyni. Díky jeho antioxidačním účinkům se používá jako konzervant potravin. Přidává se také do různých kosmetických přípravků, jako jsou mýdla, krémy, šampóny a parfémy. Rozmarýn a jeho složky (karnosol, kyselina karnosová a rozmarýnová a další) vykazují mnoho účinků, mezi které patří analgetické, antioxidační, protizánětlivé, antikancerogenní, antirevmatické, spasmolytické, antihepatotoxické, karminativní, aterosklerotické, choleretické, antidepresivní účinky a další. Působí také proti bakteriím a virům. Rozmarýn se hojně využívá jako tradiční léčivo, proto je zařazen do monografie EMA. Rozmarýnový extrakt nebo z něj izolované látky byly testovány v mnoha in vitro i in vivo studiích. Silice byly většinou analyzovány pomocí metody...
CHARLES UVIVERSITY THE FACULTY OF PHARMACY IN HRADEC KRÁLOVÉ DEPARTMENT OF PHARMACOGNOSY AND PHARMACEUTICAL BOTANY Title of the diploma thesis: CONSTITUENTS OF ROSEMARY AND THEIR BIOLOGICAL EFFECTS Candidate: Aneta Klížová Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Diploma thesis 2021/2022, pp. 89 Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) belongs to the Lamiaceae family. It is a bushy, evergreen perennial plant coming from the Mediterranean. Two pharmacopoeia herbal substances are used from this plant - leaves and essential oil. Rosemary has a wide range of uses. It is mainly used as a spice in the kitchen. Due to its antioxidant effects, it is used as a food preservative. It is also added to various cosmetic products such as soaps, creams, shampoos and perfumes. Rosemary and its components (carnosol, carnosic acid and rosmarinic acid and others) show many effects, which include analgesic, antioxidant, antiinflammatory, anticancer, antirheumatic, spasmolytic, antihepatotoxic, carminative, atherosclerotic, choleretic, antidepressant effects and others. It also works against bacteria and viruses. Rosemary is widely used as a traditional medicine, so it is included in the EMA monograph. Extract of rosemary or substances isolated from it have been tested in many in vitro and in vivo studies. Essential oil...