Informovanost rodičů o rizicích spojených s vysokým příjmem jednoduchých cukrů u dětí v předškolním a mladším školním věku
Knowing of parents about the risks associated with high intake of simple sugars in preschool and early school children
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/175972Identifiers
Study Information System: 234026
Collections
- Kvalifikační práce [19159]
Author
Advisor
Referee
Kočí, Jana
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Biology, Geology and Environmental Studies Oriented at Education - Health Education
Department
Information is unavailable
Date of defense
9. 9. 2022
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
cukr, fruktosa, glukosa, sacharidy, účinek na dítěKeywords (English)
sugar, fructose, glucose, carbohydrates, effect on child's bodyTato práce pojednává o nejčastějších rizicích, která jsou spojená s nadměrným příjmem cukru u malých dětí. V teoretické části je nejdříve rozebrána chemická stránka sacharidů, jejich dělení a způsob metabolismu. Připomeneme si, jak se sacharidy dělí, proč v našem organismu plní nezastupitelnou roli a také zmiňuji, které druhy sacharidů bychom měli našim dětem dávat denně a které naopak výjimečně. Dále jsou v teoretické části vyjmenovány nejčastější druhy cukru a sladidel (např. med, čekankový sirup, třtinový cukr), které nejspíš známe z běžné domácnosti nebo reklam. Shrnuji zde jejich vlastnosti, využití a vyvracím některé mýty. Dále pak krátce zmiňuji historii využití cukru. V další části zmiňuji jednotlivá onemocnění a komplikace spojená s nadměrným přísunem cukru. Poměrně podrobněji se věnuji obezitě, protože toto onemocnění se u nás šíří stále více v mladé populaci a jeho negativních dopadů je obrovské množství. Nejen na zdravotní stránku dítěte a jeho vývoj, ale také na psychickou stránku, která je dle mého názoru s obezitou spojována velmi málo. A přitom psychika sehrává zásadní roli v otázce průběhu a léčby obezity. V praktické části jsem se věnovala výzkumu povědomí rodičů dětí v předškolním a mladším školním věku o celé této problematice. Pomocí dotazníku jsem zjišťovala, zda se rodiče...
This book is about the most common risks associated with excessive sugar intake in young children. The theoretical part first discusses the chemical side of carbohydrates, their types and mode of metabolism. We will remember how carbohydrates are divided, why they play an irreplaceable role in our body, and I also mention which types of carbohydrates we should give our children daily and which, on the contrary, exceptionally. Furthermore, the most common types of sugar and sweeteners (eg honey, chicory syrup, cane sugar), which we probably know from ordinary households or advertisements, are listed in the theoretical part. Here I summarize their properties, uses and refute some myths. Then I briefly mention the history of sugar use. In the next part I mention individual diseases and complications associated with excessive sugar intake. They pay more attention to obesity, because the disease is spreading more and more in our young population and its negative effects are huge. Not only on the health side of the child and his development, but also on the psychological side, which in my opinion is very little associated with obesity. At the same time, the psyche plays a crucial role in the course and treatment of obesity. In the practical part, I devoted myself to the research of parents of children in...