Vliv quorum sensing na kvasinkové organismy
Effect of quorum sensing compounds on yeasts.
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/16275Identifiers
Study Information System: 18255
Collections
- Kvalifikační práce [6566]
Author
Advisor
Referee
Vejsová, Marcela
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Biological and Medical Sciences
Date of defense
3. 6. 2008
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Farnesol, izoprenoidní alkohol produkovaný kvasinkou Candida albicans jako jeden z regulačních faktorů - quorum sensing, ovlivňuje morfologii této kvasinky v závislosti na podmínkách prostředí a velikosti populace kvasinky. V naší práci jsme studovali vliv farnesolu na souboru sedmi kmenů C. albicans - CA RVVK 8797, CA RVVK 26 580, CA VVK 25 188, CA VVK 26 736, CA 26 453/00, CA 26 677/00 a ATCC 90028. Výsledky pokusů potvrdily, že farnesol inhibuje tvorbu klíčních hyf C. albicans, přičemž jednotlivé kmeny C. albicans jsou k farnesolu různě citlivé. Zatímco například kmen VVK 25 188 reagoval na přítomnost exogenního farnesolu velmi málo, jiné kmeny byly naopak ovlivněny velice výrazně. Účinek farnesolu byl do značné míry ovlivněn použitým médiem. V indukčním médiu NYP byla inhibice tvorby klíčních hyf farnesolem méně patrná než v prekolostrálním séru . Také velikost inokula měla vliv na výsledky pokusů s externě přidávaným farnesolem. Při pokusech s velikostí inokula 10 5 cfu/ml se výsledky víceméně shodovaly s výsledky získanými při pokusech s inokulem o velikosti 10 6 cfu/ml, při použití inokula o velikosti 10 7 cfu/ml byl již patrný také vliv endogenně vytvořeného farnesolu a inhibice tvorby klíčních hyf byla výraznější.
Farnesol is an isoprenoid alcohol produced by yeast Candida albicans. It is a quorum sensing factor, that is effective on morphology of this yeast. The effect depends on environmental conditions and on the size of the yeast population at the same time. Our study was focused on the influence of farnesol on seven strains of C. albicans - CA RVVK 8797, CA RVVK 26 580, CA VVK 25 188, CA VVK 26 736, CA 26 453/00, CA 26 677/00 and ATCC 90028. Our results confirmed, that farnesol inhibits germ tube formation in C. albicans. In addition we marked that the sensitivity to farnesol is strain-dependent. For example strain VVK 25 188 reacted on presence of exogenous farnesol very slightly, on the other hand another strains were influenced very distinctively. The effect of farnesol was highly influenced by medium used for the experiment. The inhibition of germination was less apparent in medium NYP than in precolostral serum. The size of inoculum also influenced the results of experiments with external added farnesol. The results of experiments with 10 5 cfu/ml inoculum were very similar to results of experiments with inoculum of size 10 6 cfu/ml. When the 10 7 cfu/ml inoculum was used, we observed the effect of exogenous and endogenous farnesol at the same time and the inhibition of germination was more expressive.