Zobrazit minimální záznam

The energy balance evaluation at spontaneous breathing polytrauma patients with nutritional support in ICU.
dc.contributor.advisorHronek, Miloslav
dc.creatorJelínková, Valerie
dc.date.accessioned2022-04-14T21:01:07Z
dc.date.available2022-04-14T21:01:07Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/152393
dc.description.abstractThis thesis investigates the influence of nutrition support on a set of critically ill patients after the administration of parenteral nutrition by measuring their energy expenditure and substrate oxidation. The study was performed on 8 spontaneously breathing patients during the 2nd-5th day of polytrauma and the variables were obtained by Indirect calorimetry. The mean age of the patients was 42 ± 16 years. Four patients were obese, three were overweight and one had normal weight in the examined group. The measurement was conducted on 7 patients after hypocaloric nutrition administration (1323 ± 281 kcal/day) and 1 patient after hypercaloric nutrition administration (3400 kcal/day). Statistical analysis revealed that the administered nutritional support had no significant effect on energy expenditure and the substrate oxidation preference. However, correlations between the values of energy expenditure, nutrients oxidation, and values of some of the laboratory parameters were observed. The energy expenditure of polytraumatic patients measured at least 4 hours after nutritional administration was 2139 ± 518 kcal/day and 24.6 ± 3.5 kcal/kg/day. This energy expenditure was covered by oxidation of proteins (31%), by lipids (46%) and by carbohydrates (23%). Large variability was found among the results...en_US
dc.description.abstractTato práce se zabývá měřením energetického výdeje a oxidace nutričních substrátů kriticky nemocných pacientů po podané parenterální výživě a vyhodnocením vlivu podané nutriční podpory. Studie zahrnuje 8 spontánně dýchajících pacientů měřených 2.-5. den po prodělaném traumatu metodou nepřímé kalorimetrie. Průměrný věk pacientů byl 42  16 let. Z měřeného souboru, 4 pacienti trpěli obezitou, 3 nadváhou a 1 pouze pacientka měla normální hmotnost. U 7 pacientů měření probíhalo po podané nízkokalorické nutriční podpoře (1323  281 kcal/den), u 1 pacienta po hyperkalorické nutriční podpoře (3400 kcal/den). Statistickou analýzou bylo zjištěno že podávaná nutriční podpora neměla podstatný vliv na energetický výdej ani na míru oxidace jednotlivých substrátů. Byly však odhaleny korelace mezi hodnotami energetického výdeje, oxidací nutričních substrátů a hodnotami některých laboratorních parametrů. Energetický výdej polytraumatických pacientů, měřených minimálně 4 h po podávání nutriční podpory, byl 2139  518 kcal/den a 24,6  3,5 kcal/kg/den. Tento energetický výdej byl z 31 % hrazen oxidací proteinů, z 46 % oxidací lipidů a z 23 % oxidací sacharidů. Mezi výsledky oxidací nutričních substrátů byla zjištěna velká variabilita především v oxidaci sacharidů (variační koeficient VK = 93 %) méně pro oxidace...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectenergetický výdejcs_CZ
dc.subjectpacientcs_CZ
dc.subjectEnergy expenditureen_US
dc.subjectpatienten_US
dc.titleHodnocení energetické bilance u spontánně dýchajících polytraumatizovaných pacientů na nutriční podpoře na JIP.cs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-09-29
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId224206
dc.title.translatedThe energy balance evaluation at spontaneous breathing polytrauma patients with nutritional support in ICU.en_US
dc.contributor.refereeKovařík, Miroslav
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csTato práce se zabývá měřením energetického výdeje a oxidace nutričních substrátů kriticky nemocných pacientů po podané parenterální výživě a vyhodnocením vlivu podané nutriční podpory. Studie zahrnuje 8 spontánně dýchajících pacientů měřených 2.-5. den po prodělaném traumatu metodou nepřímé kalorimetrie. Průměrný věk pacientů byl 42  16 let. Z měřeného souboru, 4 pacienti trpěli obezitou, 3 nadváhou a 1 pouze pacientka měla normální hmotnost. U 7 pacientů měření probíhalo po podané nízkokalorické nutriční podpoře (1323  281 kcal/den), u 1 pacienta po hyperkalorické nutriční podpoře (3400 kcal/den). Statistickou analýzou bylo zjištěno že podávaná nutriční podpora neměla podstatný vliv na energetický výdej ani na míru oxidace jednotlivých substrátů. Byly však odhaleny korelace mezi hodnotami energetického výdeje, oxidací nutričních substrátů a hodnotami některých laboratorních parametrů. Energetický výdej polytraumatických pacientů, měřených minimálně 4 h po podávání nutriční podpory, byl 2139  518 kcal/den a 24,6  3,5 kcal/kg/den. Tento energetický výdej byl z 31 % hrazen oxidací proteinů, z 46 % oxidací lipidů a z 23 % oxidací sacharidů. Mezi výsledky oxidací nutričních substrátů byla zjištěna velká variabilita především v oxidaci sacharidů (variační koeficient VK = 93 %) méně pro oxidace...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis investigates the influence of nutrition support on a set of critically ill patients after the administration of parenteral nutrition by measuring their energy expenditure and substrate oxidation. The study was performed on 8 spontaneously breathing patients during the 2nd-5th day of polytrauma and the variables were obtained by Indirect calorimetry. The mean age of the patients was 42 ± 16 years. Four patients were obese, three were overweight and one had normal weight in the examined group. The measurement was conducted on 7 patients after hypocaloric nutrition administration (1323 ± 281 kcal/day) and 1 patient after hypercaloric nutrition administration (3400 kcal/day). Statistical analysis revealed that the administered nutritional support had no significant effect on energy expenditure and the substrate oxidation preference. However, correlations between the values of energy expenditure, nutrients oxidation, and values of some of the laboratory parameters were observed. The energy expenditure of polytraumatic patients measured at least 4 hours after nutritional administration was 2139 ± 518 kcal/day and 24.6 ± 3.5 kcal/kg/day. This energy expenditure was covered by oxidation of proteins (31%), by lipids (46%) and by carbohydrates (23%). Large variability was found among the results...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV