Zobrazit minimální záznam

Development of HPLC method for analysis of food supplements based on berberine extract
dc.contributor.advisorŠatínský, Dalibor
dc.creatorZíka, Jan
dc.date.accessioned2021-06-24T09:29:56Z
dc.date.available2021-06-24T09:29:56Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/126370
dc.description.abstractCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Jan Zíka Supervisor: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of the diploma thesis: Development of HPLC method for analysis of food supplements based on berberine extract In this diploma thesis, an HPLC method for the determination of berberine and its related isoquinoline alkaloids aromoline, berbamine, magnoflorine, tetrahydropalmatine, jatrorrhizine, palmatine, tetrahydroberberine and oxyberberine was developed and validated. The method was subsequently applied to the determination of the relevant analytes in the food supplements Allnature Berberin 98% extract, Ostrovit Berberin, Swanson Berberin and GreenFood Berberine. An Ascentis® Express AQ-C18 (150 x 4.6 mm, particle size 2.7 µm) analytical column was used for chromatography analysis, using an acetonitrile/0.085% aqueous solution of phosphoric acid mobile phase. The flow rate of mobile phase was 1 ml/min with a sample injection volume of 5 µl and a column temperature of 30 řC. The gradient elution was used for analysis and detection was performed with a DAD detector at wavelengths of 225 and 345 nm. Key words: HPLC, berberine, aromoline, magnoflorine, berbamine, palmatine, tetrahydropalmatine, jatrorrhizine, tetrahydroberberine,...en_US
dc.description.abstractUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Jan Zíka Vedoucí práce: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Vývoj HPLC metody pro analýzu potravních doplňků na bázi extraktu berberinu V této práci byla vyvinuta a validována HPLC metoda stanovení berberinu a jeho příbuzných isochinolinových alkaloidů aromolinu, berbaminu, magnoflorinu, tetrahydropalmatinu, jatrorrhizinu, palmatinu, tetrahydroberberinu a oxyberberinu. Metoda byla následně aplikována na stanovení příslušných analytů v potravních doplňcích Allnature Berberin 98% extrakt, Ostrovit Berberin, Swanson Berberin a GreenFood Berberine. K chromatografické analýze byla použita kolona Ascentis® Express AQ-C18 (150 x 4,6 mm, velikost částic 2,7 µm) za použití mobilní fáze acetonitril/0,085% vodný roztok kyseliny fosforečné. Rychlost průtoku mobilní fáze činila 1 ml/min s nástřikovým objemem vzorku 5 µl a teplotou v kolonovém prostoru o hodnotě 30 řC. Režim analýzy byl gradientový a detekce probíhala DAD detektorem při vlnových délkách 225 a 345 nm. Klíčová slova: HPLC, berberin, aromolin, magnoflorin, berbamin, palmatin, tetrahydropalmatin, jatrorrhizin, tetrahydroberberin, oxyberberin, potravní doplněkcs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVývoj HPLC metody pro analýzu potravních doplňků na bázi extraktu berberinucs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-06-03
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId205688
dc.title.translatedDevelopment of HPLC method for analysis of food supplements based on berberine extracten_US
dc.contributor.refereeKhalikova, Maria
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Jan Zíka Vedoucí práce: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Vývoj HPLC metody pro analýzu potravních doplňků na bázi extraktu berberinu V této práci byla vyvinuta a validována HPLC metoda stanovení berberinu a jeho příbuzných isochinolinových alkaloidů aromolinu, berbaminu, magnoflorinu, tetrahydropalmatinu, jatrorrhizinu, palmatinu, tetrahydroberberinu a oxyberberinu. Metoda byla následně aplikována na stanovení příslušných analytů v potravních doplňcích Allnature Berberin 98% extrakt, Ostrovit Berberin, Swanson Berberin a GreenFood Berberine. K chromatografické analýze byla použita kolona Ascentis® Express AQ-C18 (150 x 4,6 mm, velikost částic 2,7 µm) za použití mobilní fáze acetonitril/0,085% vodný roztok kyseliny fosforečné. Rychlost průtoku mobilní fáze činila 1 ml/min s nástřikovým objemem vzorku 5 µl a teplotou v kolonovém prostoru o hodnotě 30 řC. Režim analýzy byl gradientový a detekce probíhala DAD detektorem při vlnových délkách 225 a 345 nm. Klíčová slova: HPLC, berberin, aromolin, magnoflorin, berbamin, palmatin, tetrahydropalmatin, jatrorrhizin, tetrahydroberberin, oxyberberin, potravní doplněkcs_CZ
uk.abstract.enCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Jan Zíka Supervisor: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of the diploma thesis: Development of HPLC method for analysis of food supplements based on berberine extract In this diploma thesis, an HPLC method for the determination of berberine and its related isoquinoline alkaloids aromoline, berbamine, magnoflorine, tetrahydropalmatine, jatrorrhizine, palmatine, tetrahydroberberine and oxyberberine was developed and validated. The method was subsequently applied to the determination of the relevant analytes in the food supplements Allnature Berberin 98% extract, Ostrovit Berberin, Swanson Berberin and GreenFood Berberine. An Ascentis® Express AQ-C18 (150 x 4.6 mm, particle size 2.7 µm) analytical column was used for chromatography analysis, using an acetonitrile/0.085% aqueous solution of phosphoric acid mobile phase. The flow rate of mobile phase was 1 ml/min with a sample injection volume of 5 µl and a column temperature of 30 řC. The gradient elution was used for analysis and detection was performed with a DAD detector at wavelengths of 225 and 345 nm. Key words: HPLC, berberine, aromoline, magnoflorine, berbamine, palmatine, tetrahydropalmatine, jatrorrhizine, tetrahydroberberine,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV