Show simple item record

Food interactions of antibiotics
dc.contributor.advisorPourová, Jana
dc.creatorNováková, Veronika
dc.date.accessioned2021-06-22T09:54:44Z
dc.date.available2021-06-22T09:54:44Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/126059
dc.description.abstractCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacology & Toxicology Student: Veronika Nováková Supervisor: PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Title of diploma thesis: Food interactions of antibiotics Diploma thesis deals with clinically significant interactions between antibiotics and food. It defines basic concepts such as antibiotics, food, drug interactions and also drug-food interactions. The main part of the work deals with the characteristics of individual groups of antibiotics, describes their mechanism of action, including the antimicrobial spectrum, the main side effects and deals with the already mentioned interactions with food and beverages. St. John's wort, grapefruit, alcohol, or polyvalent ions in particular play an important role in these interactions, which can have a significant effect on the course of antibiotic therapy. The next part of this work deals with the effect of probiotics on the natural intestinal microflora, which is disrupted by antibiotics. The last part of the thesis deals with the issue of antibiotic resistance and the principles of correct and appropriate use of antibiotics, which have an impact not only on minimizing the emergence and development of bacterial resistance, but also help to prevent interactions, including drug-food...en_US
dc.description.abstractUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Studentka: Veronika Nováková Školitel: PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Název diplomové práce: Interakce antibiotik s potravinami Diplomová práce pojednává o klinicky významných interakcích mezi antibiotiky a potravinami. Definuje základní pojmy, jako jsou antibiotika, potraviny, lékové interakce a také interakce léčiv s potravinami. Hlavní část práce se zabývá charakteristikou jednotlivých skupin antibiotik, popisuje jejich mechanismus účinku včetně antimikrobiálního spektra, hlavní nežádoucí účinky a věnuje se již zmíněným interakcím s potravou či nápoji. Významnou roli v těchto interakcích hrají zejména třezalka tečkovaná, grapefruit, alkohol, nebo vícemocné ionty, které mohou mít podstatný vliv na průběh antibiotické terapie. Další část této práce se věnuje vlivu probiotik na přirozenou střevní mikroflóru, která je působením antibiotik narušena. Poslední část práce se zabývá problematikou antibiotické rezistence a zásadami správného a vhodného užívání antibiotik, které mají vliv nejen na minimalizaci vzniku a rozvoje rezistence bakterií, ale také napomáhají předcházet vzniku interakcí, včetně interakcí typu lék - potrava. Těmto interakcím není často věnována taková pozornost, jako je tomu u lékových...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectantibioticsen_US
dc.subjectfooden_US
dc.subjectinteractionsen_US
dc.subjectantibiotikacs_CZ
dc.subjectpotravacs_CZ
dc.subjectinterakcecs_CZ
dc.titleInterakce antibiotik s potravinamics_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-06-01
dc.description.departmentDepartment of Pharmacology and Toxicologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId219271
dc.title.translatedFood interactions of antibioticsen_US
dc.contributor.refereeCarazo Fernández, Alejandro
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacology and Toxicologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Studentka: Veronika Nováková Školitel: PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Název diplomové práce: Interakce antibiotik s potravinami Diplomová práce pojednává o klinicky významných interakcích mezi antibiotiky a potravinami. Definuje základní pojmy, jako jsou antibiotika, potraviny, lékové interakce a také interakce léčiv s potravinami. Hlavní část práce se zabývá charakteristikou jednotlivých skupin antibiotik, popisuje jejich mechanismus účinku včetně antimikrobiálního spektra, hlavní nežádoucí účinky a věnuje se již zmíněným interakcím s potravou či nápoji. Významnou roli v těchto interakcích hrají zejména třezalka tečkovaná, grapefruit, alkohol, nebo vícemocné ionty, které mohou mít podstatný vliv na průběh antibiotické terapie. Další část této práce se věnuje vlivu probiotik na přirozenou střevní mikroflóru, která je působením antibiotik narušena. Poslední část práce se zabývá problematikou antibiotické rezistence a zásadami správného a vhodného užívání antibiotik, které mají vliv nejen na minimalizaci vzniku a rozvoje rezistence bakterií, ale také napomáhají předcházet vzniku interakcí, včetně interakcí typu lék - potrava. Těmto interakcím není často věnována taková pozornost, jako je tomu u lékových...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacology & Toxicology Student: Veronika Nováková Supervisor: PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Title of diploma thesis: Food interactions of antibiotics Diploma thesis deals with clinically significant interactions between antibiotics and food. It defines basic concepts such as antibiotics, food, drug interactions and also drug-food interactions. The main part of the work deals with the characteristics of individual groups of antibiotics, describes their mechanism of action, including the antimicrobial spectrum, the main side effects and deals with the already mentioned interactions with food and beverages. St. John's wort, grapefruit, alcohol, or polyvalent ions in particular play an important role in these interactions, which can have a significant effect on the course of antibiotic therapy. The next part of this work deals with the effect of probiotics on the natural intestinal microflora, which is disrupted by antibiotics. The last part of the thesis deals with the issue of antibiotic resistance and the principles of correct and appropriate use of antibiotics, which have an impact not only on minimizing the emergence and development of bacterial resistance, but also help to prevent interactions, including drug-food...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV