Vliv volných radikálů na stárnutí
The effect of free radicals on ageing
dizertační práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/12590Identifikátory
SIS: 140009
Katalog UK: 990008247380106986
Kolekce
- Kvalifikační práce [1914]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Entlicher, Gustav
Macháčková, Ivana
Fakulta / součást
2. lékařská fakulta
Obor
GERONTOLOGIE
Katedra / ústav / klinika
Mimofakultní pracoviště
Datum obhajoby
20. 9. 2007
Nakladatel
Univerzita Karlova, 2. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Prospěl/a
Klíčová slova (česky)
reaktivní kyslíkové a dusíkové druhy, stárnutí kvasinek, volné radikály, LFP, Ras mutantní buňky, nitrotyrosin proteinů, antioxidanty, α-tokoferol, lipidová peroxidace, senescenceKlíčová slova (anglicky)
reactive oxygen and nitrogen species, yeast ageing, free radicals, LFP, Ras mutant cells, protein nitrotyrosine, antioxidants, α-tocopherol, lipid peroxidation, senescenceCílem této studie bylo ověřit platnost Harmanovy teorie stárnutí, založené na působen í volných ra dikálů, na nových modelech stárnutí rostlin a kvasinek, jelikož tyto organizmy byly nedávno přijaty mezinárodní komunitou jako uznávané modely pro studium mechanizmu stárnutí na molekulární úrovni. Vzhledem k tomu, že v Harmanově teorii stárnutí má centrální význam endogenní produkce volných radikálů, zaměřila jsem se ve své studii na sledování časového průbě hu vzniku jejich koncových produktů . Paralelně jsem sledovala změny antioxid a ční ch systémů, které rozhodují o rozsahu poškození vyvolaném volnými radikály. V poslední době se ukazuje, že procesů stárnutí se účastní i reaktivní slo u čen iny dusíku, a proto jsem zaměři l a pozornost i na mechanizmy zahrnující účast těchto sloučenin. Jako modelové organizmy jsem použila fazol (Phaseo/us vu/garis L.), trasgenní rostliny tabáku (Nicotiana tabacum L. ) s pozměněnou koncentrací cytokininů, husen íček rolní (Arabidopsis tha/iana) a kvasinky (Saccharomyces cerevisiae). Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
The aim of this study was to verify the validity of Harman's free radical theory of aging using new models of aging in plants and yeast, as these organisms have recently been accepted by the international scientific community as recognized models for studying the mechanisms of aging at the molecular level. Given that endogenous production of free radicals plays a central role in Harman's theory of aging, my study focused on monitoring the temporal development of their end products. In parallel, I also monitored changes in antioxidant systems, which determine the extent of damage caused by free radicals. Recently, it has become evident that reactive nitrogen species also participate in the aging process, and therefore I directed my attention to mechanisms involving these compounds as well. As model organisms, I used common bean (Phaseolus vulgaris L.), transgenic tobacco plants (Nicotiana tabacum L.) with altered cytokinin concentrations, thale cress (Arabidopsis thaliana), and yeast (Saccharomyces cerevisiae).
