Zobrazit minimální záznam

Study of flavonoids in preparations registered in the Czech Republic.
dc.contributor.advisorSpilková, Jiřina
dc.creatorRelovská, Magdalena
dc.date.accessioned2017-04-05T10:00:30Z
dc.date.available2017-04-05T10:00:30Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/12152
dc.description.abstractStudie flavonoidů obsažených v přípravcích registrovaných v ČR. The study of the flavonoids contained in the preparations registrated in the Czech republic. Mgr. Magdalena Relovská ABSTRAKT Flavonoidy jsou sloučeniny rostlinného původu. Jejich význam pro rostlinu je značný. Vábí opylovače, chrání rostlinu před ultrafialovým zářením, ale také před volnými radikály. Flavonoidy jsou látky odvozené od fenylchromanu. Základní skelet tvoří 2-fenylchroman. Pokud je fenyl vázaný v poloze 3, jedná se o izoflavany a pokud je v poloze 4, jedná se o neoflavany. Flavonoidy byly, jsou a nadále budou studovány z hlediska jejich vlastností a účinků a možného využití v prevenci nebo terapii některých onemocnění. V současné době jsou využívány pro jejich venoprotektivní účinky. Kromě doplňků stravy jsou součástí i některých HVLP, které jsou používány jako venofarmaka, popřípadě se vyskytují v kombinaci s proteolytickými enzymy. Z výsledků studií vyplývá, že flavonoidy mají mnoho rozličných účinků na živý organismus. Mají výraznou antioxidační aktivitu, mají protivirové, antibakteriální a antimykotické účinky, působí protizánětlivě, mají antialergické účinky, mohou snižovat krevní tlak a hladiny cholesterolu, inhibují mnoho enzymů, mají antimutagenní a protinádorové účinky a objevují se zprávy o jejich antidiabetických,...cs_CZ
dc.description.abstractThe flavonoids are compouns of the plant origin. They have a signifficant importance for the plants. They entice pollinaters, protect the plants against ultraviolet radiation a free radicals. The flavonoids are compound derived from phenylchroman. The basic structure is formed from 2-phenylchroman. If the phenyl is located in the position 3, they are named isoflavans and if it is located in the position 4, they are named neoflavans. The flavonoids were, are and still will studied from the point of their properties and effects and their probable using in the prevention and treatment of some diseases. In the present time they are used for their venopreventative effects. They are the components of food supplements, but also of the registrated drugs that are used in phlebology, respective they are combined with proteolytic enzymes. The results of the many studies show, that flavonoids have many various effects to live organism. They have signifficant antioxidant activity, have antivirotic, antibacterial and antimycotic activity, they act as antiinflammatory agents, have antiallergic effect, could decrease the blood pressure and the cholesterol level, act as inhibitors of many enzymes, have antimutagenic and anticancer effects. We also have information, that they have antidiabetic, antiadipogenic and...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleStudie flavonoidů obsažených v přípravcích registrovaných v ČR.cs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2007
dcterms.dateAccepted2007-07-03
dc.description.departmentKatedra farmakognoziecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Pharmacognosyen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId18306
dc.title.translatedStudy of flavonoids in preparations registered in the Czech Republic.en_US
dc.contributor.refereeKašparová, Marie
dc.identifier.aleph000936388
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakognoziecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacognosyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspělcs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csStudie flavonoidů obsažených v přípravcích registrovaných v ČR. The study of the flavonoids contained in the preparations registrated in the Czech republic. Mgr. Magdalena Relovská ABSTRAKT Flavonoidy jsou sloučeniny rostlinného původu. Jejich význam pro rostlinu je značný. Vábí opylovače, chrání rostlinu před ultrafialovým zářením, ale také před volnými radikály. Flavonoidy jsou látky odvozené od fenylchromanu. Základní skelet tvoří 2-fenylchroman. Pokud je fenyl vázaný v poloze 3, jedná se o izoflavany a pokud je v poloze 4, jedná se o neoflavany. Flavonoidy byly, jsou a nadále budou studovány z hlediska jejich vlastností a účinků a možného využití v prevenci nebo terapii některých onemocnění. V současné době jsou využívány pro jejich venoprotektivní účinky. Kromě doplňků stravy jsou součástí i některých HVLP, které jsou používány jako venofarmaka, popřípadě se vyskytují v kombinaci s proteolytickými enzymy. Z výsledků studií vyplývá, že flavonoidy mají mnoho rozličných účinků na živý organismus. Mají výraznou antioxidační aktivitu, mají protivirové, antibakteriální a antimykotické účinky, působí protizánětlivě, mají antialergické účinky, mohou snižovat krevní tlak a hladiny cholesterolu, inhibují mnoho enzymů, mají antimutagenní a protinádorové účinky a objevují se zprávy o jejich antidiabetických,...cs_CZ
uk.abstract.enThe flavonoids are compouns of the plant origin. They have a signifficant importance for the plants. They entice pollinaters, protect the plants against ultraviolet radiation a free radicals. The flavonoids are compound derived from phenylchroman. The basic structure is formed from 2-phenylchroman. If the phenyl is located in the position 3, they are named isoflavans and if it is located in the position 4, they are named neoflavans. The flavonoids were, are and still will studied from the point of their properties and effects and their probable using in the prevention and treatment of some diseases. In the present time they are used for their venopreventative effects. They are the components of food supplements, but also of the registrated drugs that are used in phlebology, respective they are combined with proteolytic enzymes. The results of the many studies show, that flavonoids have many various effects to live organism. They have signifficant antioxidant activity, have antivirotic, antibacterial and antimycotic activity, they act as antiinflammatory agents, have antiallergic effect, could decrease the blood pressure and the cholesterol level, act as inhibitors of many enzymes, have antimutagenic and anticancer effects. We also have information, that they have antidiabetic, antiadipogenic and...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakognoziecs_CZ
dc.identifier.lisID990009363880106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV