Sladká Francie - historie francouzského cukrářství
Sweet France - the history of French pastry
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/118983Identifiers
Study Information System: 213106
Collections
- Kvalifikační práce [19346]
Author
Advisor
Referee
Klinka, Tomáš
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
French Language oriented at education - Pedagogy
Department
Information is unavailable
Date of defense
4. 6. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
cukrářství, cukrář, cukrářské výrobky, francouzská gastronomie, dezert, recept, FLEKeywords (English)
confectionery, confectioner, pastries, french gastronomy, dessert, recipe, FLEBakalářská práce se zabývá cukrářským uměním jakožto francouzským kulturním fenoménem. První část práce je zaměřena na historický vývoj francouzského cukrářství a analýzu fundamentálních receptur, které tvoří základ mnoha francouzských dezertů. Práce dále pojednává o typických francouzských cukrářských výrobcích, a to jak o celosvětově známých dezertech, tak o některých ryze regionálních specialitách. Praktickou částí této práce bylo představení výukových aktivit a vytvoření pracovních listů zaměřených na francouzské cukrářství.
The subject of this bachelor thesis is confectionery craft and pastry making as a French cultural phenomenon. The first part focuses on a historical development of French confectionery and on an analysis of fundamental recipes that lay foundation of many French desserts. Furthermore, the thesis deals with typical French pastries both internationally recognized desserts as well as regional specialties. The practical part of this thesis was dedicated to the creation of educational materials focused on French pastry arts.