Stanovení obsahu betakarotenu v odrůdách višní pomocí HPLC
Determination of beta-carotene content in sour cherries by HPLC
rigorous thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/111758Identifiers
Study Information System: 189361
Collections
- Kvalifikační práce [6721]
Author
Advisor
Referee
Sklenářová, Hana
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmaceutical Chemistry and Pharmaceutical Analysis
Date of defense
5. 6. 2019
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Pass
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Mgr. Markéta Svobodová Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název rigorózní práce: Stanovení obsahu betakarotenu v odrůdách višní pomocí HPLC V této rigorózní práci jsme stanovovali přítomnost karotenoidů (trans betakarotenu, cis betakarotenu a luteinu) v 18 odrůdách višní. Testované odrůdy: Rannaja, Meteor, Krasnyj flag, Pandy 45, Muškatnaja pražskaja, Erdi jubileum, Griot Moskovskij, Valkova, Mesabich, Gorsetin, Inga mladi, Naumburger osheimer, Pandy 6039, Köröšská, Morellen fever, Wolyňská, Heimann's rubín a Višňa IV/155. Optimalizovanou metodu jsme převzali z diplomové práce Štěpána Růžičky-Vývoj HPLC metody pro stanovení vybraných karotenoidů v ovoci (2017). Při chromatografické separaci jsme použili kolonu Supelco Analytical RP- Amide (100 x 4,6 mm, 5 µm) a stanovované karotenoidy byly detekovány při vlnové délce 450 nm. Měření proběhlo v režimu isokratické eluce mobilní fází acetonitril: hexan: dichlormethan (97,5 : 1,25 : 1,25) o průtokové rychlosti 1,8 ml/min při teplotě 30 řC. Vzorky, které jsme analyzovali byly extrahovány ultrazvukem do chloroformu, centrifugovány, přefiltrovány a nadávkovány do HPLC systému. Objem vzorku byl 5 µl. Původním cílem bylo stanovit pouze trans betakaroten a...
Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Mgr. Markéta Svobodová Supervisor: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of the rigorous thesis: Determination of beta-carotene content in sour cherries by HPLC In this rigorous thesis, we determined the presence of carotenoids (trans betacarotene, cis beta-carotene and lutein) in 18 cultivars of sour cherries. Cultivars: Rannaja, Meteor, Krasnyj flag, Pandy 45, Muskatnaja pražskaja, Erdi jubileum, Griot Moskovskij, Valkova, Mesabich, Gorsetin, Inga mladi, Naumburger osheimer, Pandy 6039, Körös, Morellen fever, Wolyňská, Heimann's rubín, and Višňa IV/155. The optimized method was taken from the diploma thesis of Štěpán Růžička - HPLC method development for carotenoids determination in fruits (2017). In the chromatographic method, we used a Supelco Analytical RP-Amide column (100 x 4.6 mm, 5 μm) and carotenoids were detected at a wavelength of 450 nm. Measurements were carried out in the isocratic elution mode with a mobile phase of acetonitrile: hexane: dichloromethane (97.5 : 1.25 : 1.25) at a flow rate of 1.8 ml / min at 30 ř C. The analyzed samples were extracted by ultrasound into chloroform. After centrifugation, they were filtered and injected to the HPLC column. The sample volume was 5...