Zobrazit minimální záznam

Development of HPLC method for determination of selected phenolic acids and flavonoids in Tokaj wines
dc.contributor.advisorŠatínský, Dalibor
dc.creatorMoravcová, Pavlína
dc.date.accessioned2019-06-27T09:53:35Z
dc.date.available2019-06-27T09:53:35Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/106850
dc.description.abstractUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Bc. Pavlína Moravcová Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Vývoj HPLC metody pro stanovení vybraných fenolických kyselin a flavonoidů v Tokajských vínech Cílem této diplomové práce byl vývoj a optimalizace HPLC metody pro současné stanovení celkem 15 fenolických látek, kyseliny protokatechové, fertarové, kávové, p-hydroxybenzoové, syringové, gallové, p-kumarovém, ferulové, chlorogenové, kaftarové, 2-hydroxy-4-methoxybenzoové, polydatinu, resveratralu, katechin hydrátu a epikatechinu v Tokajských vínech. Množství a zastoupení vybraných fenolických sloučenin bylo analyzováno ve 25 vzorcích Tokajských vín, které pocházejí z vinic ze slovenské části Tokajské vinohradnické a vinařské oblasti. Práce se mimo jiné zaměřuje na popis specifických charakteristik této unikátní oblasti, jedinečného způsobu výroby Tokajského vína a jeho chemického složení, konkrétně spektra fenolických látek v něm obsažených. Analýza vybraných fenolických látek byla provedena za pomoci kolony Ascentis® Express F5 (150 x 4,6 mm; 5 µm) s použitím mobilní fáze složené z 0,1% kyseliny fosforečné a acetonitrilu v gradientové eluci. Látky byly analyzovány při teplotě 30 řC a průtoku 1 ml/min a detekovány při...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical chemistry Candidate: Bc. Pavlína Moravcová Supervisor: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of the diploma thesis: Development of HPLC method for determination of selected phenolic acids and flavonoids in Tokaj wines The aim of this diploma thesis was to develop and optimize HPLC method for simultaneous determination of 15 phenolic compounds, protocatechic acid, fertaric, coffee, p-hydroxybenzoic, syringic, gallic, p-coumaric, ferulic, chlorogenic, caftaric, 2-hydroxy-4-methoxybenzoic , polydatin, resveratrol, catechin hydrate and epicatechin in Tokaj wines. The quantity and content of selected phenolic compounds was analyzed in 25 samples of Tokaj wines, which come from vineyards from the Slovak part of Tokaj wine region. The work was also focused on the description of the specific characteristics of this unique area, the unique method of Tokaj wine production, its chemical composition, and namely the spectrum of phenolic substances. Analysis of selected phenolic compounds was performed using an Ascentis® Express F5 column (150 x 4.6 mm; 5 µm) using a mobile phase consisting of 0.1% phosphoric acid and acetonitrile in gradient elution. The substances were analyzed at 30 řC and flow rate of 1 ml/min and detected...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVývoj HPLC metody pro stanovení vybraných fenolických kyselin a flavonoidů v Tokajských vínechcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-06-06
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId194549
dc.title.translatedDevelopment of HPLC method for determination of selected phenolic acids and flavonoids in Tokaj winesen_US
dc.contributor.refereeLhotská, Ivona
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineOdborný pracovník v laboratorních metodáchcs_CZ
thesis.degree.disciplineSpecialist in Laboratory Methodsen_US
thesis.degree.programZdravotnická bioanalytikacs_CZ
thesis.degree.programHealthcare bioanalyticsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csOdborný pracovník v laboratorních metodáchcs_CZ
uk.degree-discipline.enSpecialist in Laboratory Methodsen_US
uk.degree-program.csZdravotnická bioanalytikacs_CZ
uk.degree-program.enHealthcare bioanalyticsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Bc. Pavlína Moravcová Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Vývoj HPLC metody pro stanovení vybraných fenolických kyselin a flavonoidů v Tokajských vínech Cílem této diplomové práce byl vývoj a optimalizace HPLC metody pro současné stanovení celkem 15 fenolických látek, kyseliny protokatechové, fertarové, kávové, p-hydroxybenzoové, syringové, gallové, p-kumarovém, ferulové, chlorogenové, kaftarové, 2-hydroxy-4-methoxybenzoové, polydatinu, resveratralu, katechin hydrátu a epikatechinu v Tokajských vínech. Množství a zastoupení vybraných fenolických sloučenin bylo analyzováno ve 25 vzorcích Tokajských vín, které pocházejí z vinic ze slovenské části Tokajské vinohradnické a vinařské oblasti. Práce se mimo jiné zaměřuje na popis specifických charakteristik této unikátní oblasti, jedinečného způsobu výroby Tokajského vína a jeho chemického složení, konkrétně spektra fenolických látek v něm obsažených. Analýza vybraných fenolických látek byla provedena za pomoci kolony Ascentis® Express F5 (150 x 4,6 mm; 5 µm) s použitím mobilní fáze složené z 0,1% kyseliny fosforečné a acetonitrilu v gradientové eluci. Látky byly analyzovány při teplotě 30 řC a průtoku 1 ml/min a detekovány při...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical chemistry Candidate: Bc. Pavlína Moravcová Supervisor: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of the diploma thesis: Development of HPLC method for determination of selected phenolic acids and flavonoids in Tokaj wines The aim of this diploma thesis was to develop and optimize HPLC method for simultaneous determination of 15 phenolic compounds, protocatechic acid, fertaric, coffee, p-hydroxybenzoic, syringic, gallic, p-coumaric, ferulic, chlorogenic, caftaric, 2-hydroxy-4-methoxybenzoic , polydatin, resveratrol, catechin hydrate and epicatechin in Tokaj wines. The quantity and content of selected phenolic compounds was analyzed in 25 samples of Tokaj wines, which come from vineyards from the Slovak part of Tokaj wine region. The work was also focused on the description of the specific characteristics of this unique area, the unique method of Tokaj wine production, its chemical composition, and namely the spectrum of phenolic substances. Analysis of selected phenolic compounds was performed using an Ascentis® Express F5 column (150 x 4.6 mm; 5 µm) using a mobile phase consisting of 0.1% phosphoric acid and acetonitrile in gradient elution. The substances were analyzed at 30 řC and flow rate of 1 ml/min and detected...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.code1


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV