Proměna české kuchyně z dob Magdaleny Dobromily Rettigové po současné trendy zdravého životního stylu
Transformation of czech cuisine from the time of Magdalena Dobromila Rettigova to current trends of healthy lifestyle
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/94381Identifiers
Study Information System: 162407
Collections
- Kvalifikační práce [19346]
Author
Advisor
Referee
Hanušová, Jaroslava
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Training Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools Pedagogy - Health Education
Department
Information is unavailable
Date of defense
8. 1. 2018
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Česká kuchyně, Magdalena Dobromila Rettigová, základní živiny, životní styl, nezdravý životní styl, adolescent, dnešní civilizovaná dobaKeywords (English)
Czech cuisine, Magdalena Rettig, an essential nutrient, lifestyle, unhealthy lifestyle, adolescent, today's civilized timeDiplomová práce se zabývá proměnou stravování z dob Magdaleny Dobromily Rettigové po moderní trendy zdravého životního stylu. Jde o postupný vývoj stravování z období konce 18. století po současnost. V teoretické části je popsán kontrast mezi životem české spisovatelky a soudobým životním stylem. Je zde kapitola o životě Magdaleny Dobromily Rettigové, i pozadí vedoucí k sepsání kuchařské knihy s názvem "Domácí kuchařka", která se stala praktickou příručkou pro ženy, obsahující instrukce a návody k vedení kuchyně i komplexní rady k vystupování ženy jako manželky, matky a vlastenky a také její vliv na výuku mladých dívek. Další kapitola pojednává o vývoji kuchyně a vaření, o zvycích užívaných při stolování a životním stylu té doby. V závěru teoretické části je porovnávána kuchyně první poloviny devatenáctého století s dnešními stravovacími návyky a životním stylem. V empirické části je zjišťováno dotazníkovým šetřením mezi Středním odborným učilištěm Toužim a Střední zdravotnickou školou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou v Karlových Varech, zda žáci těchto škol žijí v souladu se zdravým životním stylem. Celková koncepce výzkumu je kvantitativní, pro sběr dat byla použita explorační metoda nestandardizovaných dotazníků vlastní konstrukce, které byly vyplněny respondenty. Dotazníkové šetření bylo...
The thesis focuses on the topic of changing eating habits from the time of Magdalena Dobromila Rettigová to contemporary trends of healthy lifestyle. It is a gradual development of eating from the late 18th century to the present. In the thereoretic part there is a discription of the contrast of the Czech writer's life and a present-day lifestyle. We can find a chapter about a life of Magdalena Dobromila Rettigová, background information leading up to, writing the cook book "Cooking at home", which became a convenient handbook for women, containing instructions and directions for kitchen guidance and complex advice for women how to manner as a wife, mother and patriot and also their influence on education of young girls. Next chapter deal with the development of kitchen and cooking, habits connected with dining and lifestyle of that time. In the end of the theoretic part is compared the cuisine of the first half ofthe 19 th century to contemporary eating habits and lifestyle. In the empirical part we can find the results of the questionnaires, which were answered in Střední odborné učiliště Toužim and Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická v Karlových Varech. I wanted to find out how far the students follow the rules of lifestyle, what does their wholeday dining look like. The overall...