Informovanost o nahrazení kuchyňské soli v potravinách
Knowledge of substitutes of salt in food
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/73883Identifiers
Study Information System: 162780
Collections
- Kvalifikační práce [16848]
Author
Advisor
Referee
Hanušová, Jaroslava
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Training Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools Pedagogy - Health Education
Department
Information is unavailable
Date of defense
7. 9. 2016
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Good
Keywords (Czech)
Chlorid sodný, chlorid draselný, zdraví, hypertenze, školní jídelnaKeywords (English)
Sodium chloride, pottasium chloride, health, hypertension, school canteenDiplomová práce se věnuje problematice kuchyňské soli a možnostem jejího nahrazení v potravinách. Zvolené téma je velmi aktuální, protože zdravá výživa je v současné době moderním trendem. Kuchyňská sůl je nedílnou součástí jídelníčku každého člověka. Jako sloučenina dvou biogenních prvků sodíku a chlóru má v lidském těle nezastupitelné funkce. Zvýšený příjem sodíku však může být spojen se zdravotními riziky, především s hypertenzí. Světová zdravotnická organizace doporučuje maximální denní příjem soli 5 g. Podle aktuálních statistik je přitom příjem soli v České republice až třikrát vyšší. Je tedy vhodné konzumaci soli omezit a snažit se o její náhradu, aniž by došlo ke snížení chuti potravin. Jedním z cílů této práce bylo zjistit, jaké jsou možnosti nahrazení soli a jaká je jejich dostupnost. Praktická část se dále zabývá výsledky dotazníkového šetření, během kterého byla zkoumána informovanost různých skupin obyvatelstva (žáci, pedagogičtí pracovníci, vedoucí školních jídelen) o kuchyňské soli a možnostech jejího nahrazení v potravinách. Na základě zjištěných skutečností byl navrhnut projekt Sůl prospěšná i nebezpečná, který má za cíl zlepšit informovanost žáků o tomto tématu. Výstupy je možné využít v praxi základních škol v rámci předmětu Výchova ke zdraví.
The diploma thesis deals with the issue of salt and possibility of its replacement in food. The chosen is topical because healthy nutrition is one of current modern trends. Table salt is an entire part of a diet of every person. As the compound of two biogenic elements - sodium and chlorine - it has unsubstitutable function in human body. However, an increased intake of sodium can be associated with health risks, especially hypertension. The World Health Organization recommends a maximum daily intake of salt 5 g. According to current statistics, nevertheless the salt intake in the Czech republic is up to three times higher. Therefore, it is appropriate to reduce the consumption of salt and attempt to its replacement without cutting down the taste of food. One of the goals of this thesis was find out possibilities of replacing the salt and what is their availability. The practical part deals with the results of survey, within these was examined the awareness of salt and the posibility of its replacement among different group of our population (students, pedagogical workers, heads of school canteens). In terms of established facts there was suggested a project called The salt is beneficial and dangerous which aids to raise awareness of students about this topic. These outputs can be put into the...