Stravovací návyky žáků 1. a 2. stupně ZŠ
Eating habits of junior and senior school students
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/67541Identifiers
Study Information System: 159916
Collections
- Kvalifikační práce [19346]
Author
Advisor
Referee
Vančata, Václav
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Training Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools - Biology
Department
Information is unavailable
Date of defense
19. 1. 2015
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Good
Keywords (Czech)
výživa, žák, zdravíKeywords (English)
nutrition, pupil, healthCílem mé diplomové práce Stravovací návyky žáků 1. a 2. stupně ZŠ bylo zjistit: jaké faktory ovlivňují stravovací návyky žáků. Zkoumanými faktory byly především pohlaví žáků, jejich věk a lokalita bydliště. zda jídelníček ve školních jídelnách odpovídá doporučením pro sestavování jídelníčku a spotřebnímu koši, a jak velké procento dětí se stravuje ve školní jídelně jaké potraviny nabízí školní bufet dětem, co si děti v bufetu nejčastěji kupují, zda sortiment školního bufetu ovlivňuje stravování žáků a v jaké míře. Práce byla provedena dotazníkovým šetřením, mezi 330 žáky 1. a 2. stupně ze tří základních škol v Praze, Brně a Sedlčanech. Ze školních jídelen jednotlivých škol byly vyžádány jídelní lístky za období, ve kterých byly dotazníky ve školách rozdávány a byly podrobeny analýze. Sortiment bufetů byl komunikován s vedoucími školních jídelen. Z provedené studie vyplývá, že stravovací návyky dětí jsou sledovanými faktory částečně ovlivněny a to pohlavím, věkem, lokalitou bydliště a možnostmi stravování reprezentovanou nabídkou bufetů a školních obědů. Všechny tři zkoumané školy nabízejí svým žákům možnost výběru z několika možných obědů, v jednom případě navíc s možností dietního stravování. Ze tří zkoumaných jídelníčků nejlépe odpovídá správné stravě jídelníček ZŠ Sedlčany. Tam také chodí do školní...
The aim of my thesis Dietary habits of students of 1st and 2nd grade elementary school was to determine: What factors influence the eating habits of students. Examined factors were mainly students sex, age and location of residence. Whether the menu in school canteens reflects recommendations for compilation of the menu and consumption basket, and how large percentage of children eat in the cafeteria what foods offers the school buffet to children and what do the kids in the cafeteria frequently buy; whether the sortiment of the school buffet influences the students eating and to what extent. The Work was made using questionnaires distributed among 330 pupils at three primary schools in Prague, Brno and Sedlcany at both levels - junior and senior. On individual schools there were further analyzed the menus of school canteens in the period in which the questionnaires were distributed in schools. The buffet assortment was sent and communicated with leaders of school canteens. A study shows that children's eating habits are influenced by monitored factors mainly by gender, age, location of residence and dining options represented by cafeterias and school lunches offers. All three surveyed schools offer their pupils a choice of several lunches, in one case, with the additional option of diets. From three...