Nutriční chování žáků vybraných základních škol na Vlašimsku
Nutritional behavior of pupils in selected primary schools in Vlašim
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/60212Identifikátory
SIS: 122555
Katalog UK: 990016224150106986
Kolekce
- Kvalifikační práce [20518]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vodáková, Jitka
Fakulta / součást
Pedagogická fakulta
Obor
Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání - Základy společenských věd se zaměřením na vzdělávání
Katedra / ústav / klinika
Katedra pedagogiky
Datum obhajoby
9. 9. 2013
Nakladatel
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Stravování školních dětí, výživové zvyklosti, vzorce potravního chování školních dětí, regulace příjmu potravy, polotovary, jídelníčekKlíčová slova (anglicky)
Boarding of school children, dietary habits, patterns of eating behavior of school children, regulation of food intake, oven-ready products, dietNázev: Nutriční chování žáků vybraných základních škol na Vlašimsku Abstrakt: Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části se zabývám shrnutím poznatků o vlivech výživy na duševní a tělesný vývoj dětí školního věku, na vytváření jejich výživových zvyklostí, tvoření averzí a preferencí k jídlu, sociální facilitací v přítomnosti vrstevníků a jaký vliv na příjem potravy má změna vnějších nebo vnitřních podmínek. Cílem praktické části práce je zmapovat metodou kvantitativního výzkumu (dotazníkovým šetřením), do jaké míry využívají děti stravování ve školní jídelně a jak tyto děti vnímají prostředí školní jídelny. K dalším tématům patří sledování spokojenosti dětí s nabídkou ve školních jídelnách, jaké mají žáci preference při výběru jídel a jaké jsou jejich stravovací návyky. Jako cílovou skupinu jsem určil žáky 1. a 2. stupně vybraných základních škol na Vlašimsku. V závěru práce se pokouším doporučit a nastínit poměr použití fast food, comfort food a klasických potravin ve stravování školních dětí. Výběr a regulace potravy školních dětí mají přímý vliv na zdraví nejen z pohledu jednotlivce, ale i celé společnosti.
Název: Nutritional behavior of pupils in selected primary schools in Vlašim Abstract: The thesis is divided into theoretical and practical part. I deal with the summary of findings on the effects of nutrition on mental and physical development of children of school age in the theoretical part. It creates their dietary habits, the formation of aversions and preferences for food, social facilitation in the presence of contemporary kids and how to explain the effects on food intake for external or internal conditions. The aim of the practical part of the thesis is to chart a method of quantitative research (questionnaires). How do kids use eating in the school canteen and how children perceive the environment of the school canteen. Other topics include the monitoring of satisfaction of children in school canteens, which students have preference in the selection of meals and what are their eating habits. I have chosen my target group of pupils from the first and the second grades of selected elementary schools in Vlašim. At the end of my thesis I try to recommend ratio of use of fast food, comfort food and traditional food in the diets of school children. Selection and control of food schoolchildren have a direct impact on the health not only from the perspective of the individual, but society as a whole.
