Informovanost středoškoláků o nutriční hodnotě tuků
Students' Awareness about the Nutritional Value of Fats
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/50577Identifiers
Study Information System: 117860
Collections
- Kvalifikační práce [19346]
Author
Advisor
Referee
Vodáková, Jitka
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Chemistry Oriented at Education - Health Education
Department
Information is unavailable
Date of defense
9. 1. 2012
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Tuky, výživa, margariny, mastné kyseliny, cholesterolKeywords (English)
Fats, nutrition, margarine, fatty acids, cholesterolBakalářská práce se zabývá tuky z pohledu výživy, kde jsou tuky chápány jako jedna ze základních živin ve výživě člověka. Konkrétně se zabývá charakteristikou tuků, chemickým složením, jejich technologickým zpracováním a významem ve stravování člověka. Prvním cílem této práce bylo vytvořit literární přehled o tucích ve výživě. Druhým cílem této práce bylo objasnit, do jaké míry mají vybraní středoškoláci přehled o tucích a jaké mají znalosti, které následně mohou využít ve svém běžném životě při výběru pokrmů a přípravě stravy. K tomuto účelu bylo provedeno dotazníkové šetření mezi vybranými studenty středoškolského vzdělávání a jeho výsledky jsou diskutovány v závěru této práce. Klíčová slova Tuky, výživa, margariny, mastné kyseliny, znalosti, středoškolské vzdělávání
Bachelor theses is concerned with the fats in terms of nutrition, where fats are regarded as one of the basic nutrients in human nutrition. Specifically, is concerned with the characteristics of fats, chemical composition, technological processing and the importance of diet in humans. The first objective of this theses was to create a literary overview of the fats in the diet. The second objective of this theses was to clarify the extent to which selected high school students an overview of fats and chat they have the knowledge, which in turn can use in your everyday life when choosing foods and preparing meals. For this purpose was performed a questionnaire survey among selected students of secondary education and its results are discussed in the conclusion of this theses. Keywords Fats, nutrition, margarine, fatty acids, knowledge, education