Ovoce - součást jídelníčku člověka
Fruit - part of human diet
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/42545Identifiers
Study Information System: 100711
Collections
- Kvalifikační práce [19358]
Author
Advisor
Referee
Vodáková, Jitka
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Biology, Geology and Environmental Studies Oriented at Education - Health Education
Department
Information is unavailable
Date of defense
13. 9. 2012
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
ovoce, výživa, jídelníček, výživová hodnotaKeywords (English)
fruit, nutrition, diet, nutritional valueBakalářská práce se zaměřuje na ovoce z pohledu výživy. Konkrétně se zabývá charakteristikou ovoce, základním rozdělením do ovocných skupin a riziky, které mohou nastat při jeho konzumaci. Jednotlivé druhy ovoce jsou popsány z hlediska struktury i složení plodu. Dále jsou uvedeny účinky ovoce na zdraví člověka a možnosti, jak jej lze konzumovat. Součástí teoretické práce je systematicky strukturovaný přehled o ovoci ve výživě. Záměrem práce bylo dále zjistit, zda se vybraní žáci staršího školního věku orientují v základních pojmech, které souvisí s konzumací ovoce, a zda zařazují ovoce do své stravy. Pro tento záměr bylo provedeno orientační šetření mezi žáky základního vzdělávání. Výsledky, které jsou zhodnoceny a diskutovány v závěru práce, vypovídají o faktu, že ze 130 respondentů 56 nemá základní znalosti o ovoci. Z těchto dat vyplývá, že orientace žáků staršího školního věku je v této oblasti nedostatečná.
This study focuses on the fruit in terms of nutrition. Specifically, it deals with the characteristics of the fruit, the basic division into groups of fruit and risks that may occur when eating. Individual fruit species are described in terms of structure and composition of the fetus. The following are the fruit effects on human health and the ways it can consume. The theoretical work includes systematically structured overview of the fruit in the nutrition. The aim of the study was to further determine whether the selected school age pupils' understand basic concepts related to the consumption of fruit, and whether they incorporate fruits into their food. For this purpose orientation survey was carried out among students of basic education. The results are evaluated and discussed in the conclusion, tell us about the fact that 56 out of 130 respondents has a basic knowledge of fruit. This data shows that older school age pupils' knowledge in this area is insufficient.