Efektivní doplňková činnost školních jídelen
Effective complementary business of school canteens
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/40638Identifiers
Study Information System: 114706
Collections
- Kvalifikační práce [19345]
Author
Advisor
Referee
Všetečková, Helena
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
School Management
Department
Information is unavailable
Date of defense
29. 5. 2012
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
Školní jídelny, příspěvková organizace, doplňková činnost, SWOT analýzaKeywords (English)
School canteens, allowance organization, company, complementary business, SWOT analysisNÁZEV: Efektivní doplňková činnost školních jídelen AUTOR: Eliška Švecová KATEDRA: Centrum školského managementu VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Petr Svoboda Ph.D. Abstrakt Předmětem hlavní činnosti školních jídelen je zajišťování školního stravování dětí, žáků a studentů na základě školského zákona v souladu s vyhláškou o školním stravování. Doplňkovou činností rozumíme poskytování jídel i dalším subjektům. Tato činnost umožňuje udržet efektivitu školních jídelen nejen v době, kdy klesá počet narozených dětí a tudíž i počet žáků, ale i v dobách populačně příznivých. Hlavním cílem této práce je shromáždit základní informace o školním stravování a problematice doplňkové činnosti, posoudit současnou situaci úbytku počtu žáků a pomocí dotazníků vyzkoumat, co je nejvýznamnějším faktorem ovlivňujícím doplňkové stravování. Práce se skládá ze dvou částí - teoretické a výzkumné. Teoretická část poskytuje základní údaje o legislativě, mapuje úlohu školního stravování a její problematiku. Výzkumná část práce se zabývá vyhodnocením dat, získaných pomocí dotazníků, které byly odeslány vedoucím a ředitelkám školních jídelen základních a mateřských škol prostřednictvím internetu. Jednalo se o strukturovaný dotazník, v němž respondenti odpovídali na předem stanovené otázky. Pomocí statistických metod práce zkoumá, co je...
TITLE: Effective complementary business of school canteens AUTHOR: Eliška Švecová DEPARTMENT: School Management Centre SUPERVISOR: Ing. Petr Svoboda Ph.D. ABSTRACT: The main activity of school dining services is to provide catering for children and students, based on the Education Act and in accordance with the regulations on school dining. An additional activity is to provide catering services for other members of the local community. These additional activities enable school dining services to maintain their effectiveness in periods of falling birth rates and hence falling student numbers, as well as in more favourable times. The key objectives of this work are to gather basic information about school dining and the issues involved in additional catering services; to analyse the current situation in terms of declining student numbers; and, using research questionnaires, to explore the most critical factors impacting additional catering activities. The work is composed of two parts - the first is theoretical, and the second research-based. The theoretical section presents basic information about legislature on school catering, and examines the role of school dining and the issues concerned. The focus of the research component of this work is to analyse the data gathered through primary research, which has...