Povědomí žáků 2. stupně ZŠ o zdravém způsobu stravování
Awareness of primary school pupils about healthy eating.
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/184361Identifikátory
SIS: 222975
Kolekce
- Kvalifikační práce [20518]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Hanušová, Jaroslava
Fakulta / součást
Pedagogická fakulta
Obor
Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy biologie - výchova ke zdraví
Katedra / ústav / klinika
Katedra pedagogiky
Datum obhajoby
7. 9. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
zdravá strava, výživa, civilizační nemoci, žáci, základní školaKlíčová slova (anglicky)
healthy diet, nutrition, civilizational diseases, pupils, primary schoolDiplomová práce se zabývá problematikou zdravého stravování u žáků 2. stupně základních škol. V teoretické části se pojednává o tématech, která s touto prací souvisí. Na začátku jsou vysvětleny pojmy z oblasti výživy. V práci je dále zahrnuta oblast racionální výživy, výživy dětí školního věku či rizik spojených s výživou. V neposlední řadě se tato část věnuje alternativním směrům ve výživě, programům podporujících zdraví na školách a začlenění výživy do Rámcového vzdělávacího programu na základních školách. V praktické části byl výzkum proveden pomocí dotazníkového šetření, který se dotazoval žáků 8. a 9. ročníků na ZŠ v Mnichově Hradišti a ZŠ Úvaly. Otázky se týkaly různých oblastí výživy. Získané informace jsou zpracovány ve formě tabulek a následně okomentovány. Z výzkumu vyplynulo, že 33 % žáků má vědomosti o zdravém způsobu stravování alespoň nad 60 % a zbylých 67 % žáků tuto hranici nesplňuje. Překvapujícím zjištěním je nedostatečná znalost žáků o civilizačních nemocech, kdy žáci nemají povědomí o této problematice minimálně ze 60 %. Další pravdou je skutečnost, že více jak 50 % žáků se stravuje zdravě. Kladné zjištění obsahuje informace o programech podporující zdraví na školách. Žáci vědí, jakými programy se jejich škola zabývá a mezi programy uvedli Škola podporující zdraví a Ovoce a...
The diploma thesis deals with the issues of healthy eating in pupils of the 2nd grade in primary schools. The theoretical part discusses with the topics related to this work. At the beginning the concepts of nutrition are explained. The work also includes the topic of rational nutrition, nutrition of children of school age or the risks associated with nutrition. Last but not least, this part is devoted to alternative directions in nutrition, programs supporting health in schools and inclusion of nutrition into the Framework Educational Program in primary schools. In the practical part, the research was conducted using a questionnaire survey which was questioned by pupils of the 8th and 9th year at the primary school Mnichovo Hradiště and the primary school Úvaly. The questions were about various nutrition topics. The information obtained is processed in the form of tables and than commented on. The research revealed that 33 % of pupils have knowledge of a healthy eating above 60 % and the remaining 67 % of students do not meet this limit. The surprising findings are insufficient knowledge of students about civilizational diseases, with at least 60 % of pupils unaware of the issue. Another truth is that more than 50 % of pupils eat healthy. The positive findings contains information on health...
