Antropologický průzkum dětí na ZŠ z hlediska jejich stravovacích návyků
Anthropological Study of Primary School Children and Their Eating Habits
diplomová práce (NEOBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/172759Identifikátory
SIS: 233339
Kolekce
- Kvalifikační práce [18712]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vančata, Václav
Fakulta / součást
Pedagogická fakulta
Obor
Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy - biologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologie a environmentálních studií
Datum obhajoby
19. 5. 2022
Nakladatel
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Neprospěl/a
Klíčová slova (česky)
Výživa, stravování, starší školní věk, potravinová pyramidaKlíčová slova (anglicky)
Nutrition, alimentation, older school age, food pyramidDiplomová práce je zaměřena na svačiny dětí staršího školního věku. Hlavním cílem práce je sumarizovat (shrnout) poznatky o školních svačinách dětí staršího školního věku. Dílčími cíli je vyhodnotit četnost a nutriční strukturu svačin dětí, zhodnotit energetickou vyváženost svačin dotazovaných dětí, vyhodnotit postup čili průběh přípravy svačin dětí, posoudit nutriční status respondentů. Práce je zpracována ve dvou částech, a to částí teoretickou a částí praktickou. Část teoretická představuje, a především sumarizuje poznatky týkající se zdravého stravování dětí staršího školního věku. Z tohoto důvodu se kapitoly věnují specifiku stravování dětí této cílové skupiny, rovněž také zásadám i chybám ve výživě těchto dětí, významu pyramidy výživy pro dětský věk, stravovacím zvyklostem dětí tohoto období. Praktická část se skládá ze tří částí. První část je věnována skladbě školních svačin a je zkoumána z analýzy stravovacích záznamů, které děti vyplňovaly a dále byly vyhodnoceny. Druhá část šetření se zaměřuje na analýzu rozhovoru s otevřenými otázkami. Poslední část se věnuje antropometrickému šetření žáků za pomoci váhy a měření výšky dětí. Výzkumný vzorek tvoří žáci 6.-9. tříd základní školy, tedy žáci staršího školního věku.
The diploma thesis is focused on snacks of older school-age children. The main goal of this work is to summarize knowledge about school snacks of children of older school age. The partial goals are to evaluate the frequency and nutritional structure of children's snacks, to evaluate the energy balance of snacks of the interviewed children, to evaluate the procedure or course of preparation of children's snacks, to assess the nutritional status of respondents. The work is processed in two parts, namely the theoretical part and the practical part. The theoretical part presents and, above all, summarizes the knowledge about healthy eating of older school- age children. For this reason, the chapters deal with the specifics of eating of this target group, as well as the principles and errors in the nutrition of these children, the importance of the nutrition pyramid for childhood, the eating habits of children of this period. The practical part consists of three parts. The first part is devoted to the composition of school snacks and is examined from the analysis of dietary records that children filled in and were further evaluated. The second part of the survey focuses on the analysis of the interview with open-ended questions. The last part deals with the anthropometric survey of students with the...