Show simple item record

Monitoring consumption of food containing sugar in pupils of the 2nd grade of elementary school and secondary school
dc.contributor.advisorVáchová, Alena
dc.creatorVeselá, Helena
dc.date.accessioned2022-06-10T09:06:19Z
dc.date.available2022-06-10T09:06:19Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/172542
dc.description.abstractThis diploma thesis deals with the issue of monitoring the consumption of sugar-containing foods in pupils of the 2nd grade of primary and secondary schools. In the theoretical part I focus on the concept of carbohydrates, their types and uses in the human body. Furthermore, attention is paid to sugar as such. Its history and harmfulness to the human body and the content of this delicacy in food. Looking back on the basics of a healthy lifestyle. Furthermore, the work describes the history of human nutrition and current nutritional recommendations for maintaining health. In this work, I also talk about addiction and specifically about sugar addiction. In this work, I present scientific evidence for sugar addiction and also an explanation that sugar addiction denies. In this work I also focus on school meals and its history. I am also talking about the foods that are currently available in primary schools and I focus on the eating habits of primary and secondary school pupils. The aim of the study was to map the risk of sugar addiction in adolescent girls. I focused on elementary and high school girls, mapping the eating habits of teenage girls. The survey was conducted using a questionnaire survey of two types of schools. First, the questionnaire was filled in by the pupils of the second stage of...en_US
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá problematikou Sledování konzumace potravin obsahující cukr u žákyň 2. stupně ZŠ a středních kol. V teoretické části se zaměřuji na pojem sacharidy, jejich druhy a využití v lidském organismu. Dále se je zde věnována pozornost cukru jako takovému. Jeho historii a škodlivosti na lidský organismus a obsah této pochutiny v potravinách. Ohlédnutí za základy zdravého životního stylu. Dále je v práci popsána historie lidského stravování a současné výživové doporučení pro udržení zdraví. V této práci také hovořím o závislosti a specificky o závislosti na cukru. V této práci předkládám vědecké podklady pro důkaz závislosti na cukru a také vysvětlení, které závislost na cukru popírá. V této práci se také zaměřuji na školní stravování a jeho historii. Hovořím zde také o potravinách, které jsou v současné době dostupné na základních školách a zaměřuji se na stravovací návyky žáků základních a středních škol. Cílem práce bylo zmapovat riziko ohrožení závislosti na cukru u dospívajících dívek. Zaměřila jsem se na dívky základní a střední školy, zmapování stravovacích návyků dospívajících dívek. Průzkum probíhal za pomoci dotazníkového šetření na dvou typech škol. Nejprve byl dotazník vyplněn žákyněmi druhého stupně základní školy v Hostomicích pod Brdy a následně dotazník vyplnily...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.subjectcukrcs_CZ
dc.subjectdostupnostcs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectzávislostcs_CZ
dc.subjectžákyněcs_CZ
dc.subjectsugar,availabilityen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectaddictionen_US
dc.subjectschoolgirlen_US
dc.titleSledování konzumace potravin obsahujících cukr u žákyň 2. stupně ZŠ a střední školycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2022
dcterms.dateAccepted2022-05-17
dc.description.departmentKatedra pedagogikycs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId222562
dc.title.translatedMonitoring consumption of food containing sugar in pupils of the 2nd grade of elementary school and secondary schoolen_US
dc.contributor.refereeKovaříková, Miroslava
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineUčitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy speciální pedagogika - výchova ke zdravícs_CZ
thesis.degree.disciplineTraining Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools Special Education - Health Educationen_US
thesis.degree.programUčitelství pro střední školycs_CZ
thesis.degree.programTeacher Training for Secondary Schoolsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Katedra pedagogikycs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csUčitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy speciální pedagogika - výchova ke zdravícs_CZ
uk.degree-discipline.enTraining Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools Special Education - Health Educationen_US
uk.degree-program.csUčitelství pro střední školycs_CZ
uk.degree-program.enTeacher Training for Secondary Schoolsen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csTato diplomová práce se zabývá problematikou Sledování konzumace potravin obsahující cukr u žákyň 2. stupně ZŠ a středních kol. V teoretické části se zaměřuji na pojem sacharidy, jejich druhy a využití v lidském organismu. Dále se je zde věnována pozornost cukru jako takovému. Jeho historii a škodlivosti na lidský organismus a obsah této pochutiny v potravinách. Ohlédnutí za základy zdravého životního stylu. Dále je v práci popsána historie lidského stravování a současné výživové doporučení pro udržení zdraví. V této práci také hovořím o závislosti a specificky o závislosti na cukru. V této práci předkládám vědecké podklady pro důkaz závislosti na cukru a také vysvětlení, které závislost na cukru popírá. V této práci se také zaměřuji na školní stravování a jeho historii. Hovořím zde také o potravinách, které jsou v současné době dostupné na základních školách a zaměřuji se na stravovací návyky žáků základních a středních škol. Cílem práce bylo zmapovat riziko ohrožení závislosti na cukru u dospívajících dívek. Zaměřila jsem se na dívky základní a střední školy, zmapování stravovacích návyků dospívajících dívek. Průzkum probíhal za pomoci dotazníkového šetření na dvou typech škol. Nejprve byl dotazník vyplněn žákyněmi druhého stupně základní školy v Hostomicích pod Brdy a následně dotazník vyplnily...cs_CZ
uk.abstract.enThis diploma thesis deals with the issue of monitoring the consumption of sugar-containing foods in pupils of the 2nd grade of primary and secondary schools. In the theoretical part I focus on the concept of carbohydrates, their types and uses in the human body. Furthermore, attention is paid to sugar as such. Its history and harmfulness to the human body and the content of this delicacy in food. Looking back on the basics of a healthy lifestyle. Furthermore, the work describes the history of human nutrition and current nutritional recommendations for maintaining health. In this work, I also talk about addiction and specifically about sugar addiction. In this work, I present scientific evidence for sugar addiction and also an explanation that sugar addiction denies. In this work I also focus on school meals and its history. I am also talking about the foods that are currently available in primary schools and I focus on the eating habits of primary and secondary school pupils. The aim of the study was to map the risk of sugar addiction in adolescent girls. I focused on elementary and high school girls, mapping the eating habits of teenage girls. The survey was conducted using a questionnaire survey of two types of schools. First, the questionnaire was filled in by the pupils of the second stage of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra pedagogikycs_CZ
thesis.grade.code3
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV