Specifika baletního prostředí jako rizikové faktory pro rozvoj poruch příjmu potravy
Specifics of Ballet Environment as Risk Factors for the Development of Eating Disorders
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/170684Identifiers
Study Information System: 223982
Collections
- Kvalifikační práce [18635]
Author
Advisor
Referee
Presslerová, Pavla
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Psychology and Special Pedagogy
Department
Information is unavailable
Date of defense
7. 9. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
balet, poruchy příjmu potravy, rizikové faktory, sociokulturní faktory, dotazníkKeywords (English)
ballet, eating disorders, risk factors, socio-cultural factors, survey1 ABSTRAKT Balet je rizikovým prostředím pro rozvoj poruch příjmu potravy. Příčiny zvýšeného výskytu těchto poruch dosud nejsou zcela jasné. Cílem práce bylo otestovat rizikové faktory, které jsou pro baletní prostředí specifické, a mohou s rozvojem poruch příjmu potravy u baletek souviset. Výzkumu se zúčastnilo 181 studentek tanečních konzervatoří v ČR. Formou dotazníků bylo hodnoceno abnormální jídelní chování a postoje a dále specifické faktory baletního prostředí, které u studentek mohou vyvolávat nespokojenost s tělem. Vysoké riziko přítomnosti poruch příjmu potravy dle testu EAT-26 bylo zjištěno u třetiny studentek. U všech jedenácti zkoumaných faktorů byla prokázána statisticky významná souvislost mezi faktorem a zvýšeným rizikem přítomnosti poruchy příjmu potravy. Studentky, u kterých příslušný faktor vyvolává nespokojenost s tělem, mají průměrné EAT-26 skóre vyšší než studentky, u kterých tento faktor nespokojenost s tělem nevyvolává. U nejvyššího počtu studentek vyvolávaly nespokojenost s tělem faktory Porovnávání své postavy s ostatními tanečníky, Baletní ideály a Zrcadla na sále. Devět z jedenácti faktorů vyvolávalo nespokojenost s tělem u více než poloviny studentek. Program prevence poruch příjmu potravy vytvořený speciálně pro taneční konzervatoře se tedy jeví jako žádoucí. KLÍČOVÁ SLOVA...
1 ABSTRACT Ballet is a risk environment for the development of eating disorders. The causes of these pathologies have not yet been sufficiently explained. The objective of this paper was to test the risk factors specific for the ballet environment which might be connected with the development of eating disorders. Participants were 181 female students from dance conservatories in Czech Republic. Two questionnaires were used. The objective was to assess abnormalities in eating behaviour and specific factors of ballet environment which might cause body dissatisfaction. A high risk of eating disorders according to the EAT-26 test was found in one third of female students. The statistically significant correlation between the factor and the higher risk of presence of eating disorder was found in all eleven factors examined. Students who displayed body dissatisfaction caused by relevant risk factor had higher average EAT-26 score than students who did not display body dissatisfaction induced by the same factor. Factors which caused body dissatisfaction among the highest number of students were: Comparing body shape with other dancers, Ballet ideals and Mirrors in classrooms. Nine out of eleven tested factors caused body dissatisfaction in more than half of the participants. A programme focused on preventing the...