Stravování žáků druhého stupně
Alimentation of secondary school pupils
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/117448Identifiers
Study Information System: 211872
Collections
- Kvalifikační práce [19345]
Author
Advisor
Referee
Váchová, Alena
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Training Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools Pedagogy - Health Education
Department
Information is unavailable
Date of defense
3. 6. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Good
Keywords (Czech)
Strava, stravování, žáci, druhý stupeň, výživaKeywords (English)
food, diet, nourishment, pupils, BrE lowery secondary schoolZdravá strava je dnes nejenom důležitý aspekt života jako takového, ale stále více diskutované téma na školách a jedna z kapitol předmětu Výchova ke zdraví. Díky včasné prevenci můžeme zabránit vzniku civilizačních chorob, jako jsou ischemická choroby srdeční, diabetes mellitus, rakovina, nebo obezita. Všem těmto chorobám se díky zdravé stravě, dostatku pohybu a vedení ke zdravému životnímu stylu dá předejít. Zlom ve vývoji člověka nastává v období dospívání, a proto mne zajímá, zda se žáci sídlištní základní školy stravují v souladu s výživovými doporučeními, či nikoliv. To je také cílem této práce. Zjistit do jaké míry se žáci druhého stupně stravují zdravě, zda se jejich stravování vzhledem k vývoji dětí v důsledku dospívání zlepšuje a ve které oblasti stravování nebo stravovacích návyků dosáhli žáci nejlepších a nejhorších výsledků. Práce má dvě části. V teoretické části jsem se zabývala zdravím a vhodným stravováním adolescentů obecně. Tato část vychází z odborné literatury zabývající se zdravím, zdravím dětí a doporučenou výživou populace, zejména pak výživou dětí na druhém stupni základní školy. Na základě dosavadních poznatků týkajících se zdravého stravování jsem v praktické části srovnávala obecné požadavky na výživu s výsledky žáků základní školy. Dále pak tato část zahrnuje projekt žáků...
Healthy diet isn't only important aspect of life, but also an important topic discussed within school system and one of the main chapters of Education of health. Thanks to early prevention this can save from many deceases like ischemic heart decease, diabetes mellitus, cancer or obesity. All of these can be prevented thanks to healthy eating, exercising and leading healthy lifestyle. Puberty is one of the main points of person's life, that's why I was interested if pupils of middle school are eating within nutrition recommendation or not, which is also the main topic of this thesis. I wanted to research to what point young people are eating healthy, if they are getting better with their food choices and where they have the best and the worst results in their eating habits. The thesis is divided to two parts. The first part is focused on healthy and recommended eating of teenagers in general. The sources are mainly literature focused on healthy eating, health of children and teenagers and recommended eating for children in middle school. The second part is focused on comparison between general requirements for healthy eating and the results of survey of children in middle school. This part also includes project of 8th grade students, in which they solely put together a healthy diet for whole day....