dc.contributor.advisor | Váchová, Alena | |
dc.creator | Hodonská, Eva | |
dc.date.accessioned | 2019-09-26T11:30:41Z | |
dc.date.available | 2019-09-26T11:30:41Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/108900 | |
dc.description.abstract | The aim of this bachelor thesis paper was to investigate the overall awareness of pupils from the 3rd - 5th grade from a selected primary school in Milovice. The secondary objectives monitored whether fruit and vegetables are a daily part of the target group's diet, at the same time whether the pupils actually eat fruit and vegetables received during recess and lunch breaks. Another research goal was to address the benefits of Fruit and Vegetables in schools project. The theoretical part is devoted to healthy nutrition. It describes the functions of the main nutrients, there is emphasis on accessory nutrients, especially on vitamins, fibers and antioxidants, which emphasizes the necessity of eating fruit and vegetables. Part of the theoretical part is also the issue of nutrition of children and the short discussion on the project Fruit and Vegetables in Schools. At the same time, a chapter on the digestive tract has been included, as it is here that digestion and absorption of substances from food occurs. Given the target group, the paper states the nutritional recommendations for citizens of the Czech Republic with a focus on school aged children. The aim of the practical part of this thesis was to map out the consumption of fruit and vegetables in the 3rd - 5th grade in accordance with the... | en_US |
dc.description.abstract | Cílem této bakalářské práce bylo zjistit celkovou informovanost žáků 3. - 5. ročníku vybrané základní školy v Milovicích. Dílčí cíle sledovaly, zda je ovoce a zelenina každodenní součástí jídelníčků dané cílové skupiny, zároveň, zda žáci skutečně konzumují ovoce a zeleninu obdržené v rámci svačiny a oběda. Další výzkumný cíl se zabýval přínosem projektu Ovoce a zelenina do škol. Teoretická část práce se věnuje zdravé výživě. Jsou v ní popsány funkce hlavních živin, důraz je kladen na živiny akcesorní, zvláště pak na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které jsou důvodem nezbytnosti konzumace ovoce a zeleniny. Součástí teoretické části je i problematika výživy dětí a krátké pojednání o projektu Ovoce a zelenina do škol. Zároveň byla zařazena kapitola o trávicím traktu, neboť právě zde dochází k trávení a vstřebávání látek z potravy. Vzhledem k cílové skupině jsou uvedena výživová doporučení pro občany ČR se zaměřením na děti školního věku. Cílem praktické části této bakalářské práce bylo zmapování konzumace ovoce a zeleniny ve 3. - 5. ročníku v souladu se stanovenými výzkumnými cíli. Výzkum probíhal dotazníkovým šetřením v písemné formě. Celkem se výzkumu zúčastnilo 314 respondentů ze 3. - 5. tříd. Zjistili jsme, že informovanost respondentů o přínosu ovoce a zeleniny pro lidské zdraví je velmi... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta | cs_CZ |
dc.subject | Ovoce | cs_CZ |
dc.subject | zelenina | cs_CZ |
dc.subject | děti školního věku | cs_CZ |
dc.subject | výživa | cs_CZ |
dc.subject | výživová doporučení | cs_CZ |
dc.subject | zdravá strava | cs_CZ |
dc.subject | tuky | cs_CZ |
dc.subject | cukry | cs_CZ |
dc.subject | bílkoviny | cs_CZ |
dc.subject | vitamíny | cs_CZ |
dc.subject | vláknina | cs_CZ |
dc.subject | antioxidanty | cs_CZ |
dc.subject | Fruit | en_US |
dc.subject | vegetables | en_US |
dc.subject | school aged children | en_US |
dc.subject | nutrition | en_US |
dc.subject | recommended nutrition | en_US |
dc.subject | healthy diet | en_US |
dc.subject | fat | en_US |
dc.subject | sugars | en_US |
dc.subject | proteins | en_US |
dc.subject | vitamins | en_US |
dc.subject | fibers | en_US |
dc.subject | antioxidants | en_US |
dc.title | Konzumace ovoce a zeleniny u dětí školního věku v Milovicích | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2019 | |
dcterms.dateAccepted | 2019-09-03 | |
dc.description.department | Katedra pedagogiky | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Education | en_US |
dc.description.faculty | Pedagogická fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 214612 | |
dc.title.translated | Consumption of fruits and vegetables among pupils of younger and older school age in Milovice | en_US |
dc.contributor.referee | Hanušová, Jaroslava | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Biologie, geologie a environmentalistika se zaměřením na vzdělávání - Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Biology, Geology and Environmental Studies Oriented at Education - Health Education | en_US |
thesis.degree.program | Specialization in Education | en_US |
thesis.degree.program | Specializace v pedagogice | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Pedagogická fakulta::Katedra pedagogiky | cs_CZ |
uk.faculty-name.cs | Pedagogická fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Education | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PedF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Biologie, geologie a environmentalistika se zaměřením na vzdělávání - Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Biology, Geology and Environmental Studies Oriented at Education - Health Education | en_US |
uk.degree-program.cs | Specializace v pedagogice | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Specialization in Education | en_US |
thesis.grade.cs | Dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Good | en_US |
uk.abstract.cs | Cílem této bakalářské práce bylo zjistit celkovou informovanost žáků 3. - 5. ročníku vybrané základní školy v Milovicích. Dílčí cíle sledovaly, zda je ovoce a zelenina každodenní součástí jídelníčků dané cílové skupiny, zároveň, zda žáci skutečně konzumují ovoce a zeleninu obdržené v rámci svačiny a oběda. Další výzkumný cíl se zabýval přínosem projektu Ovoce a zelenina do škol. Teoretická část práce se věnuje zdravé výživě. Jsou v ní popsány funkce hlavních živin, důraz je kladen na živiny akcesorní, zvláště pak na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které jsou důvodem nezbytnosti konzumace ovoce a zeleniny. Součástí teoretické části je i problematika výživy dětí a krátké pojednání o projektu Ovoce a zelenina do škol. Zároveň byla zařazena kapitola o trávicím traktu, neboť právě zde dochází k trávení a vstřebávání látek z potravy. Vzhledem k cílové skupině jsou uvedena výživová doporučení pro občany ČR se zaměřením na děti školního věku. Cílem praktické části této bakalářské práce bylo zmapování konzumace ovoce a zeleniny ve 3. - 5. ročníku v souladu se stanovenými výzkumnými cíli. Výzkum probíhal dotazníkovým šetřením v písemné formě. Celkem se výzkumu zúčastnilo 314 respondentů ze 3. - 5. tříd. Zjistili jsme, že informovanost respondentů o přínosu ovoce a zeleniny pro lidské zdraví je velmi... | cs_CZ |
uk.abstract.en | The aim of this bachelor thesis paper was to investigate the overall awareness of pupils from the 3rd - 5th grade from a selected primary school in Milovice. The secondary objectives monitored whether fruit and vegetables are a daily part of the target group's diet, at the same time whether the pupils actually eat fruit and vegetables received during recess and lunch breaks. Another research goal was to address the benefits of Fruit and Vegetables in schools project. The theoretical part is devoted to healthy nutrition. It describes the functions of the main nutrients, there is emphasis on accessory nutrients, especially on vitamins, fibers and antioxidants, which emphasizes the necessity of eating fruit and vegetables. Part of the theoretical part is also the issue of nutrition of children and the short discussion on the project Fruit and Vegetables in Schools. At the same time, a chapter on the digestive tract has been included, as it is here that digestion and absorption of substances from food occurs. Given the target group, the paper states the nutritional recommendations for citizens of the Czech Republic with a focus on school aged children. The aim of the practical part of this thesis was to map out the consumption of fruit and vegetables in the 3rd - 5th grade in accordance with the... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra pedagogiky | cs_CZ |
thesis.grade.code | 3 | |