Show simple item record

Determination of meat origin by mass spectrometry
dc.contributor.advisorKučková, Štěpánka
dc.creatorHorníková, Marcela
dc.date.accessioned2019-06-18T12:33:30Z
dc.date.available2019-06-18T12:33:30Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/106293
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá zjišťováním druhového původu masa pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/IonizationTime-of-Flight) s následným vyhodnocením analýzou hlavních komponent (PCA, Principal Component Analysis). V dnešní době je tato metoda využívána spíše pro mikrobiologické účely nežli pro ověřování autenticity potravin. A i když je to technika velice rychlá, a tím by byla vhodná i pro analýzu podezřelých potravin, její pořizovací náklady jsou vysoké a dosud se v tomto oboru příliš neuplatňuje. Pro tuto práci bylo připraveno jedenáct druhů masa v syrové a následně usušené podobě (daňčí, hovězí, kachní, kozí, králičí, kuřecí, nutrie, rybí, srnčí, vepřové a zaječí maso). Všechny druhy masa pocházely ze zvířat z domácího chovu či z ulovené divoké zvěře. Proteiny, které byly obsaženy v uvedených vzorcích, byly nejprve štěpeny enzymaticky pomocí trypsinu. Všechna spektra získaná z měření hmotnostní spektrometrií byla extrahována do počítačového programu R, ve kterém probíhalo vyhodnocování. V tomto programu byly vygenerovány jednotlivé grafy (např. trojrozměrný graf, kumulativní graf a graf variability). Na základě těchto výsledků mohlo být rozhodnuto, zda je či není možné rozlišení jednotlivých mas. Všechny vzorky byly hodnoceny nejdříve mezi sebou a...cs_CZ
dc.description.abstractThis thesis focuses on determination of meat origins based on mass spectrometry MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight) followed by principal components analysis (PCA). Today, this method is mainly used for microbiological purposes and not used often for verification of food authenticity. Although the technique is very fast and suitable for analysis of suspicious products, the investment costs are high which probably leads to the fact that the technique remain not well known in the food industry. Eleven types of raw meat (fallow deer, beef, duck, goat, rabbit, chicken, coypu, fish, roe, pork and hare) were prepared as samples and dried out. All types of meat came from home-grown free-range animals or animals that were hunted in the wild. Proteins within the listed meats were enzymatically cleaved by trypsin. All mass spectra obtained by mass spectrometry were extracted and evaluated in computer program R. Same program was used for generating graphs (e.g. 3-D graph, cumulative graph and graph of variability). Based on these results it was decided if it is possible to differentiate between different types of meat. At first, all the samples were compared between each other and then were separated into two smaller groups and compared again. The samples that were not...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.subjectmeaten_US
dc.subjectanimal speciesen_US
dc.subjectenzyme digestionen_US
dc.subjectmass spectrometryen_US
dc.subjectPrincipal Component Analysisen_US
dc.subjectmasocs_CZ
dc.subjectzvířecí druhycs_CZ
dc.subjectenzymové štěpenícs_CZ
dc.subjecthmotnostní spektrometriecs_CZ
dc.subjectanalýza hlavních komponentcs_CZ
dc.titleZjišťování druhového původu masa hmotnostní spektrometriícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-05-28
dc.description.departmentKatedra chemie a didaktiky chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId196645
dc.title.translatedDetermination of meat origin by mass spectrometryen_US
dc.contributor.refereeChroustová, Kateřina
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiologie, geologie a environmentalistika se zaměřením na vzdělávání - Chemie se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
thesis.degree.disciplineBiology, Geology and Environmental Studies Oriented at Education - Chemistry Oriented at Educationen_US
thesis.degree.programSpecializace v pedagogicecs_CZ
thesis.degree.programSpecialization in Educationen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Katedra chemie a didaktiky chemiecs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiologie, geologie a environmentalistika se zaměřením na vzdělávání - Chemie se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
uk.degree-discipline.enBiology, Geology and Environmental Studies Oriented at Education - Chemistry Oriented at Educationen_US
uk.degree-program.csSpecializace v pedagogicecs_CZ
uk.degree-program.enSpecialization in Educationen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se zabývá zjišťováním druhového původu masa pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/IonizationTime-of-Flight) s následným vyhodnocením analýzou hlavních komponent (PCA, Principal Component Analysis). V dnešní době je tato metoda využívána spíše pro mikrobiologické účely nežli pro ověřování autenticity potravin. A i když je to technika velice rychlá, a tím by byla vhodná i pro analýzu podezřelých potravin, její pořizovací náklady jsou vysoké a dosud se v tomto oboru příliš neuplatňuje. Pro tuto práci bylo připraveno jedenáct druhů masa v syrové a následně usušené podobě (daňčí, hovězí, kachní, kozí, králičí, kuřecí, nutrie, rybí, srnčí, vepřové a zaječí maso). Všechny druhy masa pocházely ze zvířat z domácího chovu či z ulovené divoké zvěře. Proteiny, které byly obsaženy v uvedených vzorcích, byly nejprve štěpeny enzymaticky pomocí trypsinu. Všechna spektra získaná z měření hmotnostní spektrometrií byla extrahována do počítačového programu R, ve kterém probíhalo vyhodnocování. V tomto programu byly vygenerovány jednotlivé grafy (např. trojrozměrný graf, kumulativní graf a graf variability). Na základě těchto výsledků mohlo být rozhodnuto, zda je či není možné rozlišení jednotlivých mas. Všechny vzorky byly hodnoceny nejdříve mezi sebou a...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis focuses on determination of meat origins based on mass spectrometry MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight) followed by principal components analysis (PCA). Today, this method is mainly used for microbiological purposes and not used often for verification of food authenticity. Although the technique is very fast and suitable for analysis of suspicious products, the investment costs are high which probably leads to the fact that the technique remain not well known in the food industry. Eleven types of raw meat (fallow deer, beef, duck, goat, rabbit, chicken, coypu, fish, roe, pork and hare) were prepared as samples and dried out. All types of meat came from home-grown free-range animals or animals that were hunted in the wild. Proteins within the listed meats were enzymatically cleaved by trypsin. All mass spectra obtained by mass spectrometry were extracted and evaluated in computer program R. Same program was used for generating graphs (e.g. 3-D graph, cumulative graph and graph of variability). Based on these results it was decided if it is possible to differentiate between different types of meat. At first, all the samples were compared between each other and then were separated into two smaller groups and compared again. The samples that were not...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra chemie a didaktiky chemiecs_CZ
thesis.grade.code1


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV