Výživa při onkologickém onemocnění
Nutrition for oncological diseases
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/98937Identifiers
Study Information System: 193608
Collections
- Kvalifikační práce [4458]
Author
Advisor
Referee
Aschermannová, Alexandra
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
11. 6. 2018
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
nádorové onemocnění, malnutrice, pohled pacienta, nežádoucí účinky léčby, výživa, nutriční podporaKeywords (English)
Cancer, malnutrition, patient's view, side effects of treatment, nutrition, nutritional supportDostatečná a kvalitní výživa při onkologickém onemocnění, je velmi důležitou podporou při zvládání náročné onkologické léčby a vysilující nemoci. Edukace veřejnosti o riziku malnutrice v souvislosti s onkologickým onemocněním a významu vyvážené stravy, je tím závažnější, čím vyšší je výskyt nových malignit každým rokem. V roce 2015 onemocnělo zhoubným novotvarem více než 94 000 lidí a celkově v roce 2015 žilo téměř 542 000 osob s diagnózou rakovina. (LINKOS, 2018) Nejen mezi pacienty, je obecně rozšířená představa, že podvýživa je něco, co se nás nemůže týkat, protože se máme dobře. Mnoho pacientů nemá náhled na svůj výživový stav, nepomýšlejí nad tím, že by jim hrozila podvýživa. Ale pokud někdo onemocní rakovinou, dříve nebo později se u něj projeví příznaky nemoci a spolu s náročnou léčbou, která s sebou nese také mnoho nežádoucích účinků, ho mohou omezovat v příjmu stravy a váhový úbytek se dostaví. V teoretické části jsou popsány příčiny onemocnění, jeho vliv na organizmus s celkovými projevy, jaké jsou nejčastěji druhy léčby spolu s nežádoucími účinky a typy, jak je lépe zvládnout. Druhá polovina teoretické práce se věnuje hodnocení nutričního rizika u onkologických pacientů, výživovým doporučením a v případě nedostatečné výživy, z jakéhokoliv důvodu, i nutriční podpoře. Cíl praktické práce...
Sufficient and quality nutrition is an important support for mastering serious oncological treatment and debilitating illness. Educating the public about the risk of oncological disease related malnutrition and the importance of a balanced diet, incidence of new malignanccies increases every year. 94 000 people as the newly diagnosis were in 2015. Nearly 542 000 people lived with cancer diagnosis in 2015. Not only among patient it is widespread idea that malnutrition is something that can not concern us because we are doing good. Many patients do not have insight into their nutritional status. They do not think they are at risk of malnutrition. But if someone gets cancer, sooner or later, the symptoms of the disease will appear, and along with demanding treatment that brings a lot of side effects, and worsing of oral intake, and weight loss is coming. The theoretical part describes the causes of the cancer disease, its influence on the organism, the most common types of anticancer treatment together with the side effects and the possibilities of their management. The second half of the theoretical work deals with the evaluation of nutritional risk in oncological patients, nutritional recommendations and in case of insufficient nutrition for any reason, as well as nutritional support. Objective...